Hej,

Håller på och renoverar garaget och har konstaterat att granngaraget har masonitskivorna direkt på golvet i sitt garage så att fukt tränger upp i dem, (se bild.) Har försökt ta reda på vad man kan göra åt problemet eftersom grannen inte är så pigg på att göra om på sin sida. Fukten hade gått vidare till isoleringen som vi nu byter ut.

Finns det något sätt att lösa detta utan att byta grannens masonit. (Problemet uppstår troligen när bil körs in i garage vintertid och blöter ned på golvet samt lite grann av väggen)

Kan man behandla spånskivan och den tryckimpregnerade regeln som ligger mot betongplattan med något?

Kan man skapa någon form av luftspalt så att fukten och lukten inte går vidare till isoleringen och vår vägg. Vi kan regla upp en ny vägg utanför den befintliga om det skulle vara en lösning och t.ex. ha underlagsfoam el. dyl. som avgränsar mot fukten.

Skall isolera med 95 mm eller regla på ytterligare med 45 mm så det blir 140 mm isolering i väggen därefter ålders beständig plast, OSB och gips. Ska ha ca 8 graders underhållsvärme.

Tacksam för idéer.

Med vänlig hälsning //Anders
 
  • Skador från fukt på masonitskivor och betonggolv i ett garage med tecken på fuktträngning vid väggens nederdel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Fukt och tryckimpregnerat i isolerade och uppvärmda utrymmen kan ge rätt jobbig lukt, Dina frågpr ser jag som högst relevanta. Om grannen har så mycket vatten på golvet att det blöter upp er gemensamma vägg så borde ni kanske prata om det. Oavsett hur du gör din isolering så påverkas du av om grannen låter väggen bli blöt. Personligen tycker jag inte att det är ok att blöta upp gemensam vägg.

En reflektion är att om du ändå tänker kosta på rejäl isolering upp till 140mm så kanske det inte blir så mycket dyrare att ta ner väggen. Lägga en syll=trä som har en tätning mot betongen så kommer ingen fukt via betongen.

Om grannen ska vattna väggen så han/du kanske bekosta en enklare tätning på mellan vägg och golv på han sida.
Att ställa upp reglar och masonit är lite jobb men är kanske inte så dyrt.

Svårt att se hur du ska undvika att få hans fukt i din isolerade vägg utan risk för fuktproblem om det tillförs vatten som på bilden. Därav mina tankar på lösning men jag är bara glad amatör så det kommer säkert fler goda råd.
 
Är det en samfällighet där du kan få hjälp av föreningen?
En lösning kanske är att först mura en sockel med leca eller liknande, och regla väggen på sockeln med syllpapp emellan, men då bör ju hela väggen tas bort först. Svårt att se en bra lösning med befintlig vägg och den fuktbelastningen.
 
Har grannen varmt i sitt garage? Behöver du 140mm isolering i väggen mellan garagen?
En annan sak.. Det finns väl krav på brandklass och sånt för väggar mellan garage? Men det kanske bara gäller om man gör en större ombyggnad som kräver att man blandar in kommunen?
 
Han är "inte så pigg på att göra om"?
Kan det vara så att det betyder att han går med på att du fixar det utan att han behöver betala något?

Intressant vore också att veta om det är egna garage på villa/kedjehus elelr om det är någon sorts garagelänga i en samfällighet/gemensamhetsanläggning/BRF.

BlueX förslag är bra, att på något sätt höja upp från marknivå och inte ha något impregnerat.
 
Tack så mycket för alla bra svar! Det är garage tillhörande 2 separata villor vi har och det är byggt mellan villorna. (Slutet -70 tal). Det är 6x3,6 m garage på var sida om mellanväggen, i bakre delen är det två förråd på 3,5x3,6m, där vi har underhållsvärme i våra respektive sidor, vi tilläggsisolerade vår sida och inredde vår sida till för 4 år sedan och det blev finemang, på andra sidan väggen i den delen har grannen ingen bil utan eget litet hobby/förvaringsutrymme.

Där detta har uppkommit har grannen kallgarage på sin sida. Har pratat med och påvisat detta för grannens snickare men det var inget som var sådär jätteprioriterat då det fanns andra saker att göra förutom i garaget. Har inte pratat med grannen direkt eftersom vi inte har haft något bra förslag på lösning, vilket vi borde ha innan vi tar upp det för diskussion, Skulle det rent av räcka med att byta ut spånskivan på deras sida och montera en ny som inte går så långt ned och istället ha något som hindrar vattnet att rinna mot spånskivan, något i stil med vad Kalle_A föreslår. Skulle nog kunna göra jobbet åt dem om det skulle behövas, om det inte blir en alltför avancerad lösning.

Byta ut hela väggen verkar svårt. Om det finns en enklare alternativ lösning vore det att föredra. Värt att poängtera är att vi inte skall bli oense med grannen, vi vill inte ställa krav på dem eller på deras snickare, utan bara försöka få till att det blir bra på vår sida. Finns det någon som har en alternativ lösning som en hobbysnickare kan fixa, eller är det här grejer som kräver riktiga hantverkare?

Åter tacksam för svar!

Med vänlig hälsning //Anders
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.