Hej,

Liknande ämnet har varit uppe tidigare tror jag men jag skulle behöva lite råd.

Vi håller på att köpa ett hus (troligtvis) som är från början av -20 talet med en utbyggnad på -90 talet, under hela huset är en källare.

Halva huset behöver dräneras, medan ena delen dränerades vid utbyggnad.

Vid utbyggnaden på -90 talet så inredde dom även delar av källaren med träregel (mot stengrund), isolering, masonit och tapet -tyvärr! och delar med bara träregel och gips.

Vid besiktning hittades då självklart mögel och fukt på båda delar, gipsskivorna hade synligt mögel och fuktskador och den inredda delen borrade besiktningsmannen upp ett hål där han luktade möbel och fuktskador. Det har troligtvis varit skador i flera år 3-4 möjligtvis, ägarna visste inte hur länge det hade varit. Där gipskivorna satt hade det läckt in vatten för ett par år sedan då smältvattnet vart för mycket även troligt att ursprunget till mögeln uppkom samt ingen/dålig dränering.

Vad jag har läst mig till så skulle man kunna riva ut allt organiskt material och låta det vädra ur av sig själv så skulle problemet vara löst, man får ha en oinredd källare helt enkelt. I dagsläget finns det ingen mögellukt i källaren.

Det jag är orolig är över om mögeln och fukten kan ha spridit sig vidare till annan konstruktion i huset ex. trä stomme osv eftersom det har fått stå sig så länge?
Kan mögel och fukt sprida sig över marknivå från källare?

Vi behöver självklart dränera på nytt och riva ut hela källaren, frågan är om man ska ta tid en firma som ska göra en utredning eller hur vi ska gå tillväga, vi vill självklart ha avdraget på priset för detta men hur ska man kunna värdera det?

Tacksam för alla råd jag kan få.

mvh

Marcus
 
Hej Marcus,

Jaha, här går ni och hittar ert drömhus och så kommer det svarta moln på himmelen...typiskt - har gått igenom det själv ett par gånger :(

Troligen är den besiktning du avser själva överlåtelsebesiktningen? Då bör/brukar besiktningsmannen inte gå djupare än vad du beskriver i ärendet utan kommenterar i protokollet (och säkert också muntligen till er?) att s k "Vidare Teknisk Undersökning" bör utföras.

Detta är en tjänst som man efter överlåtelsebesiktning beställer och då kommer en mer specialiserad tekniker / besiktningsman till fastigheten och gör en genomgång av just det område saken gäller.

Detta har vi själva gjort och jag kan bara rekommendera dig att göra samma sak med tanke på omfattningen av skadorna. Det har i vårt fall hamnat på en tilläggstjänst kring 6-7000 kr och är svinpengar kan man tycka i stundens allvar - men tänk på att överlåtelsebesiktningsmannen friskrivit sig från allt besiktningsansvar just genom den rekommendation han angivit (om nu så är fallet i ert protokoll förstås).

Vid den ovan beskrivna utredningen så får du svart på vitt vad som gäller och även mycket god information om vad man bör göra (men denne tekniker lämnar inga priser alls och om du pressar honom om en uppfattning om prisnivå så gå inte på den för den gäller inte).

Men, se upp; Du kommer att få en bekräftelse från besiktningsbolaget (ex. Munters eller Anticimex) när du beställt denna utredningen och där har jag själv "förlorat" på att inte invända när dom angivit exempel vis omfattning som "Grund" och det i själva verket i överlåtelsebesiktningsprotokollet handlade om utredning av "Grund" och "Källare". Dom kan sin juridik nämligen och är inte riktigt på din sida när det gäller deras sätt att i efterhand se på sitt ansvarstagande...

Lycka till!

TMC
 
Tack för svaret, precis som du trodde var det en överlåtelsebesiktning som gjordes.

Förstår precis vad du menar, känns som besiktningsföretagen börjar mer och mer likna amerikanska företag som avskriver sig ansvaret för allt :)

Men det som vi skulle vilja ha är en utredning på isåfall är hur omfattande skadan är samt en kostnad som vi då kan hänvisa till att dra av priset ifrån.

Det borde väl finnas entreprenad som kan göra utredning samt ge pris om inte Anticimex eller Eminenta gör sånt?

Delvis vill vi ha utredningen för att se om skadan är kontrollerbar eller om huset är nåt man ska fly ifrån, om du förstår mig...vi vill inte anta att skadan kostar 50 000 och det visar sig att det landar på 150 000:-.

Vi vill ju väldigt gärna ha huset och huset har inte legat ute på öppna marknaden då det är bekanta som säljer då, det ställer också till det lite tyvärr.

//Marcus
 
Nej, den är inte kristallklar den resan man kan ha framför sig...

Men, vis av min erfarenhet är det döfött att lyssna/pressa en tekniker på vad det kostar:

1. Vår tekniker kom från Anticimex, han hade en idé om runt 100.000 kr för en skada.
2. Mäklaren skulle ju försöka få ihop affären åt sin uppdragsgivare och hade självklart en känning på orten som han lika självklart hade anlitat själv och som lika självklart hade utfört "samma" reparation som i nämnda fastighet, säger ju allt om mäklaren...han kom ju självklart fram till att det skulle gå på max 75.000 kr.
3. Jag tog kontakt med Anticimex och bad om en offert, då har dom säljare som baserar sin offert på teknikerns protokoll (han kommer alltså inte ut): 145.000 kr.
4. Jag tog in en offert från Munters, dom kom ut: 115.000 kr.
5. Anticimexgubben ringde och undrade om jag var intresserad av hans offert = nej = för dyrt = han kom ut och tittade och ville räkna om = 125.000 kr.
6. Affären slutfördes för vi hade ju siffror att basera vår prisreduktion på.
7. En entreprenör sanerade grunden, vi slutförde själva resterande delar såsom tätning av murar, åldersbeständig plast och installation av avfuktningsanläggning (det rörde sig alltså om en krypgrundsåtgärd) totalt blev kalaset ca 90.000 kr.

Fotnot: Han på 75.000 kr fanns ju självklart inte i verkligeheten, offerterna från Anticimex och Munters omfattade inte sanering av grunden och ej heller elinstallation.

Är det dessutom bekanta som säljer så skall ni se till att göra allt ni kan för att veta vad ni köper, inte gå i en ekonomisk fälla och inte riskera bekantskapen.

Men tro för allt i världen inte att det är lätt att jämföra "likvärdiga" offerter när det fingranskas!

Men nu är i mål till största delen och vi är supernöjda med vårt köp även om man funderat ett par gånger innan vi kom hit :)

Lycka till!

TMC
 
Vill man bara ha oinrett kostar det ju inte mycket om det är stengrund eller liknande. Puts och vips så är det klart. Eventuellt ett utjämnande skikt med grövre bruk först.

Men i och med möglet skulle jag försöka tvätta med högtryckstvätt där möjligt och eventuellt lite mögeltvätt innan detta för att få ut all "ondska" ur rummen. Gärna hetvattentvätt det desinficerar lite också. Sen torka rummen med luftavfuktare eller dylikt.

Kanske tom finns medel man kör i högtryckstvätten.

Man bör nog ockse se upp med var man kör med högt tryck så man inte skär upp hela grunden :D
 
Min källare är nu mera halvinredd. jag håller på att river ut det som varit inrätt. Det mesta är ruttet och lite möggel på det dessutom.

Min plan är att riva bort resten, knacka bort allt löst puts (ja när väggen torkar & blir blöt om vart annat så lossnar putsen). Sedan kommer jag troligen att behandla väggarna med klorin eller något Anti Möggel medel. Där efter så kommer jag (ev någon murare) att putsa väggarna.
Vilket kommer att målas med färg som andas (tex Silikat färg).

Ev så kommer vi sätta ett tunnare tyg mot vissa delar av väggarna (efter att det är putsat & målat). Dels som ljuddämpande och dels som att få bort lite av källar känslan.

Källare är mycket svårt att ha inredd utan att få problem (enligt mig iallfall). Är den inredd när man köper den så ha rman problem eller så kommer man att få problem förr eller senare..
 
Tack för alla bra svaren!

VI har kommit en bit på väg och säljarna har gått med på att dra av kostnaden för jobbet på köpeskillingen, så det vi behöver göra nu är att ta dit en firma som kan göra en snabb undersökning och ge en offert.

Någon som har någon bra tips och erfarenhet om firmor som kan ta sig ann detta?


Glömde skriva, Det gäller söderort i Sthlm.

Sen när allt är klart så är tanken att ha källaren oinredd, ev med klinkers, dock aldrig mer reglar, isolering och masonit :)


mvh

Marcus
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.