Hejsan!

Vi har nu haft vår sommarstuga (byggd på 50-talet) i dryga året som vi sakta men säkert börjat renovera. Det är byggt med krypgrund och under huset finns det ett sluttande berg.

Vi har slipat golvet i "lillarummet" och efter att vi slipat bort lacken på trägolvet misstänker vi att träetvkan vara fuktangripet då det uppkommit några mörkare partier på golvet. Har inte mätt med fuktmätare ännu, men är lite nyfiken på att höra vad det kan vara..I själva krypgrunden är det ett torrt klimat, har en känslig näsa för fukt/mögel och det luktar ingenting åt det hållet. Däremot går det att lyfta upp några brädor - lite som om de inte var helt fastspikade.

Vad tror Ni detta beror på?
Och om det skulle vara fukt, hur löser man detta på bästa, enklaste och effektivaste sätt?

Är tacksam för alla svar.
 
Verkar osannolikt om det kommer underifrån, ni bör lyfta upp den delen av golvet och undersöka. Kan vara gammalt spill/läckage innifrån.
 
Jonatan79 skrev:
Verkar osannolikt om det kommer underifrån, ni bör lyfta upp den delen av golvet och undersöka. Kan vara gammalt spill/läckage innifrån.
Tack för Ditt svar.. Fuktmäta golvet kommer vi göra nästa helg så innan dess så har vi inte så mycket "kött" på benen. Vill även förtydliga en sak; efter vi misstänkte fukt på golvet, slipade vi detta parti men de "mörka fläckarna" kom tillbaka någon dag senare. Sedan går våra vattenledningar under huset och inte i golvet samt att rummet stått tomt under renoveringen.

Vi kan inte så mycket om detta så har ett par frågor:

1. Hur kommer det sig att det är osannolikt att fukten skulle komma ifrån krypgrunden?

2. Du pratade om att det troligen kan vara gammalt spill/läckage? Kan Du förklara detta lite närmre. Läckage från vadå?

Tack för all hjälp!
 
Om de försvann och kom tillbaka är det underligt. Behöver bilder för att förstå mer. Kan ni bryta upp golvet just där? En fuktmätning kanske inte hittar källan/orsaken annars?!
 
Fuktproblem i krypgrunder är inte så vanliga i sommarstugor som inte är uppvärmda året runt.
 
Återigen tack för alla svar. På onsdag skall jag ut till stugan och då kommer jag ta bilder.

Men vi har tänkt på en sak... Detta rum har i nuläget ingen fungerande ventilation och har även nya fönster i stugan (dock ej i detta rum) - kan detta vara orsaken till problemet? Rummet har en öppen planlösning mot vardagsrummet där en fungerande ventilation finns. Vi har även i dagsläget en värmefläkt då vi saknar element - något som också kan orsaka problemen?

I krypgrunden finns ett sluttande berg med vissa håligheter. Att plana ut grunden är omöjligt då höjdskillnaden är så stor - men vi tänkte plana ut alla hålighetet så att varje höjdnivå blir plan. Slutligen tänkte vi lägga plast för att minska kondensen. Något annat Ni tycker vi skall göra för att få ett ännu bättre miljö i krypgrunden?

Hur mycket bättre är det att isolera hela berget med krypgrundsisolering?
 
Att lägga plast på marken är en meningslös åtgärd om man inte avser att installera en avfuktare, då det är motiverat. Resonemanget bygger på ett tankefel, att synlig fukt på marken på något sätt kan ta sig uppåt. Detta är bara möjligt om det tillförs värme så att fukten kan övergå i vattenånga eller att det finns risk för kapillärsugning.
 
Rätta mig om jag har fel men är det inte så att när det är en fuktig och kall miljö i krypgrunden som sedan möter varmare luft då bildas det vattenånga/kondens. Är då inte plast en bra åtgärd som hindrar vattenångan till viss del?
 
Jag tror man ska se det så här:
Se till att vatten inte rinner in under huset. Dvs led bort regnvatten mm. Om vatten kommer in, se till att berget är rent så vattnet snabbt rinner ut. Sen om berget är rent och torrt så får vi två möjligheter. Är berget varmare än luften så värmer och avfuktar berget. Är berget kallare än luften så kondenserar berget fukten och leder bort vattnet.... kanske :)
Fukt från grunden bör i första hand ha rötat undersidan av bjälklaget. Prova med kniven. Är det blindbottenbrädor som ligger löst så de går att lyfta? Helt normalt.
 
Den främsta anledningen till att krypgrunder idag har betydande fuktproblem är att de är för kalla. Förr hade man dålig och begränsad mängd isolering i trossbotten samtidigt som man eldade i en murstock som var grundlagd under golvet och därför också hjälpte till att värma upp kryprummet.

För att förstå fuktproblem i allmänhet bör man känna till att luftens förmåga att binda fukt i form av vattenånga (vattenånga är fukt i gasform som är helt osynlig för ögat) är beroende av dess temperatur. Ju varmare desto mer vattenånga och tvärtom. Luftens innehåll av vattenånga mäter man med begreppet relativ luftfuktighet. Även om fuktmängden kan variera kan man utgå ifrån att varm luft är fuktigare än kall luft. När varm fuktig luft tränger in i en kall krypgrund, antingen uppifrån genom trossbotten eller utifrån genom ventiler och liknande, kyls den av och kondenserar, ofta på bjälklagets undersida. Fukten som då har gått från gasform till flytande sugs upp av träet och orsakar så småningom mögel och rötskador.

För att undvika fukt i en krypgrund bör man antingen ha begränsad mängd isolering i trossbotten (max ca 15 cm mineralull) och elda regelbundet i murstockar om man har sådana, eller värma upp kryprummet på annat sätt. Man kan också installera en avfuktare. Problemen med fuktkondensering från uteluften brukar vara störst i slutet av sommaren och början av hösten.
 
Bilder är helt avgörande i detta fall. Omöjligt att avgöra vad det kan vara annars.

Att beskylla grunden för ev, ev, ev fukt i golvbrädor är lååångsökt. Finns det fuktproblem i grunden så finns det antingen mögel och/el röta i trossbotten. Klart synligt underifrån.
Om grunden/trossbotten ser bra ut så finns det inget problem att åtgärda.

Mörka fläckar på golv kommer oftast från spill. Alt kan brädorna varit t ex oljefläckade redan när de lades in, men att de var tänkta som undergolv och att ev missfärgningar därför inte hade ngn betydelse.
Nu är oftast golvlack klar, och i så fall syns ju missfärgningar igenom. Så det är ju också väsentligt att veta huruvida golvlacken var klarlack el om golven var målade med täckande färg?

Fuktfläckar (vatten) i massivträ, gips, treetex och papp går normalt inte att få bort, utan är genomgående. Vill man göra sådant osynligt så måste fläckarna spärrgrundas och sedan målas med täckande färg. Det var kanske just det som var gjort här?
 
Sen var det även så att golv fyllda med träspån och riktiga brädor i trossbotten kunde absorbera stora mängder fukt innan det blev farligt. På senare tid byttes spån mot glasfiber och trä mot skivor i klenare dimensioner. De absorberar inte alls samma mängd fukt så en uppfuktningscykel blir mycket kortare. Förr kunde man ha tur så sommarens fukt inte hann nå farliga nivåer innan kallare torrare väder kom.
 
  • Gilla
justusandersson
  • Laddar…
Nu har vi varit i stugan och tagit lite bilder samt mätt fuktigheten både i golvet samt i virket i krypgrunden..

Golvet visade ingen fuktighet alls d.v.s 0% - även på de "mörka fläckarna" .. I krypgrunden låg värdena mellan 14-17%. Mätningen har gjort med en relativt enkel fuktmätare. Vad tycker Ni om dessa nivårer?

Bilderna Ni se är dels på de "mörka fläckarna" samt bilder på krypgrunden. Vad tycker Ni om dessa?

Trägolv med mörka fläckar men fuktighetsmätning visar 0% fuktighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Trägolv med mörka fläckar trots 0% fuktighet, mätt i stuga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Krypgrund under stuga med synliga bjälkar, stödpelare och stenig mark.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vinkelvy av ett krypgrund med träbjälkar och betonggolv, mörka fläckar syns på materialen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Krypgrund under stuga med träbjälkar och lätta mörka fläckar, inga tecken på fuktighet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Finns flera bilder om Ni vill se något speciellt ifrån krypgrunden.
 
Sista bilden är lite missvisande o.g.a mobilkameran.
 
En fuktkvot på 14-17 % pekar på en relativ luftfuktighet på över 70%, vilket är för högt. Läs gärna mer i träguiden om detta. (www.traguiden.se/om-tra/byggfysik/fukt/fujt/fuktinnehall-och-sorptionskurvor)

Situationen kräver någon form av åtgärd. Det är dock svårt att säga vad som är lämpligt utan att känna till mer av omständigheterna. Jag tycker att färgen på vissa blindbottenbrädor antyder att förhållandena har varat länge. Hur ser bottenbjälklaget ut i en tänkt genomskärning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.