Vi bor i ett tegelhus från 60-talet. Vi har gjort om vår trappa, från att vara svängd till att bli rak. Tidigare var det ett hålrum under trappan men företaget som gjorde trappan och stödmuren fyllde igen hålrummet. Efter ett par månader upptäcker vi fukt i väggen mellan garage och trappa. Enligt företaget har fukten funnits där länge, medan jag hävdar bestämt att jag aldrig tidigare sett det. Vem har rätt? Och hur åtgärdar man det?
På väggen bredvid trappan, där den gamla trappan gick och där det inte fanns tegel, har företaget lagt puts, kan det vara orsaken?
Fukten har upptäcks i garagets högra hörna. Stödmuren till höger om trappan har flyttats och går nu i höjd med garaget. Vi är för övrigt mycket nöjda med företagets jobb!

Före:
? image.jpeg

efter:


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Kan det vara så att man har putsat igen första eller andra radens stötfogar som brukar vara öppna för ventilation och fuktavledning. Kolla på en "frisk" vägg om det är murat så. Det ser du i nederkant på ytterväggen att det saknas fog i vertical fogen mellan två stenar. (stötfog)
Om det är det som är orsaken så kanske det går att öppna upp dessa igen på något sätt.

Riktigt snyggt förövrigt!
 
Redigerat:
Jag skulle nog säga att det inte är så konstigt.
Du får kappilärsug från marken rätt in i väggen.
Det skulle varit fuktisolering mellan fyllnadsmaterialet och väggen tex en isodränskiva eller platonmatta.
Fredrik
 
Man kan tycka att hålrummet gjorde att om det läcktevatten under trappan då rann det på golvet. Tillskillnad från nuläget att vattnet kan samlas i massan och ge fukt mot garageväggen (om det är fukt på väggen undertrappan eller är det på annat ställe). I så fall som Fredrik säger nån sort isoleringsmatta skulle hjälpt.
Kan du lokalisera fuktområdet med en ring på den andra bilden ?
 
Massan är konstant fuktig eftersom den är i direktkontakt med mark.Puts är som en sockerbit om den saknar fuktisolering.
 
Det blir lätt att åtgärd. Antingen öppna trappan eller väggen för att isolera.
 
Tack för alla svar! Känns som att det kanske inte blir en så lätt åtgärd, i alla fall inte för en hyfsat okunnig... Är det något man kan kräva att företaget som gjorde trappan och muren ska göra? För de är väl de som borde haft koll från början?


image.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det kan mycket väk bero pp fyllnadsmaterialet sim ligger nöra marken under de första trapporna.
Jag ser en öppning, vänster om första trappan enligt bilden nedan. Det kan rinna vatten dit om den är öppen. Det ser ut så.
Firnan får flytta på trapporna och isolera väggen. Men fukten kan komma direkt från öppningen . Kolla den först.
image.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vattnet rinner ut genom hålet, marken lutar. Men nu har företaget varit här och mätt, tydlig fukt i väggen (typ blött!) men inte putsen på ytterväggen så det verkar komma under trappan. De ska komma hit igen och ta bort trappsteget för att se om det står vatten där. I såna fall ska de leda bort vattnet med ett dräneringsrör. Känns skönt med ett företag som kommer så fort man ringer och som tar tag i problemet! Hoppas jag i alla fall, får väl se om de tycker att vi ska betala något... Försökte säga att det var gammal fukt men ett hus som stått i 50 år utan att dräneras och som det uppstår fukt i så fort man ändrar ngt, då tyder det på att ändringen inte var helt korrekt!
 
Så som dom mätte tycker jag inte att man kan mäta. Putsen dom kommer åt torkar förmodligen rätt fort en solig dag.
Jag är övertygad om att du har kapilärsug från fyllnadsmassorna under trappstegen rätt in i väggen och mot det hjälper inga dräneringsrör. Lösningen är en platonmatta eller isodränskiva mellan väggen och fyllnadsmassorna.
Det är inte att rekommendera att ha trappor som har direktkontakt med en vägg utan fuktisolering.
Marken har alltid i princip 100%RF .och kommer aldrig att torka ut hur fint väder det än är.
Fredrik
 
Okej! Fast putsen går inte hela vägen ner till marken, förutom den lilla biten längst fram. Pusten tar slut vid trappstegen och gjordes efter trappan. Fukten på väggen i garaget är längs med golvet och som värst i hörnet, alltså den går inte så högt upp, borde den inte göra det om det är putsen som är problemet?
 
Det är inte putsen som sådan som är problemet utan det är att väggen suger från markmaterialet Är det tegel så suger det minst lika mycket.
Hur mår ev syll i garaget efter att ha blivit blöt ?
Fredrik
 
Såhär ser det ut:

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ingen träsyll där som riskerar att mögla iaf.
När dom fixat fuktisoleringen och väggen torkat är det läge att måla om..
Fredrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.