Vi har ett fritidshus i Jämtland. Ligger på en ås. Torpargrund. Under köksgolvet en jordkällare. För några år sedan lät vi snickare lägga på ett nytt furugolv - 18 cm breda, 22 mm tjocka brädor. Lucka ner till källaren i samma material.
Huset står ouppvärmt när vi inte är på plats.
Förra året hade vi svårt att få upp luckan när vi anlände för sportlov. Efter några dagar, när träet tokat, inga problem.
I år hade plankorna i närheten av luckan svällt till den grad att skruvarna som hållit fast dem lossnat och golvet rest sig cirka 5 centimeter på värsta stället. Luckan fastkilad.
Efter ett par dagar av idogt eldande i kökskaminen har vi fått upp luckan. Den oönskade golvåsen är kvar. Under luckan har snickarna placerat ett stycke skumgummi som isolering. Det dryper av kondensvatten. Träet runt i kring blött och angripet av något vitaktigt (mögel?).
Källaren har ingen ventil, men det drar rejält i glipan som uppstått vid luckan, så luft kommer ju in någonstans.
Problemet, gissar jag, är att den fuktiga luften i källaren om vintern sökt sig upp i ett hus med lägre temperatur och kondenserats kring luckan.
I höstas hade vi för första gången rejält med vatten skvalpande på källarens botten, men det sjönk undan ganska snabbt. Kan det ha med saken att göra?
Det ska väl gå att få golvet på plats igen - med rejält besvär, fruktar jag - men hur förhindrar vi att samma sak upprepas igen?
Det verkar finnas ett gammalt, igensatt ventilationsrör nära taket på jordkällaren. Det mynnar ut i markhöjd. Är det en god idé att öppna det och höja upp mynningen så att den inte täcks av snö på vintern? Kommer den relativt varma, fuktiga källarluften att söka sig ut den vägen då i stället för i glipor vid luckan inne i huset?
Tacksam för sakkunniga råd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.