Hej!

kanske en dum kort fråga men herr goes:

vi har en ftx som ventilerar huset (1,5plan)

ac sitter på nedervåning i trapphus.

borde inte smartast för att kyla huset vara att köra ac men att täppa igen friskluftintag så att det bara är inneluften som cirkuleras?

anledningen att jag frågar är att det har vart stopp i friskluftintaget sista 2 åren utan att vi märkt det. Förra året när vi körde ac (med stopp i friskluften) så kyldes hela huset, nu med öppet intag så kyls inte övervåningen alls.
 
Hej! Måste bli väldigt dålig luft att andas inne om ventilationen inte fungerar! Vill man kyla övervåningen så behöver en innerdel vara högt placerad nära innertaket på övervåningen. Kyla sprids sämre än värme och sjunker också neråt till bottenvåningen.
 
Jo luften var rätt risig här tidigare, men tänkte att man borde kunna mixtra med ”mixen” av kall inneluft som återcirkuleras med den varma uteluften.
Som jag förstått det så installeras oftast ac på nedervåning, är det bara för att det ärligast möjliga installationen då?
 
Det är inte så konstigt eftersom friskluften lär dra in varm luft. Ett alternativ är ju att ha två olika och en sensor som styr vilken sida man tar ifrån, då kan man iaf få in skuggluft.

Att stänga ned friskluften helt är nog ingen höjdare (men ni lär inte dö direkt..)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.