Pga de starka kylan ha komposten frusit ihop totalt. Vad gör man då med sitt hushållsavfall? Hittills sparar jag det i pelletssäckar och låter det frysa ihop, med hopp om att man kan ladda komposten igen när våren kommer. Hur gör ni andra som komposterar? SKickar ni avfallet med soporna på vintern?
 
Fyll på komposten, det sätter fart så snart vårvärmen kommer tillbaka.
 
Njaä, den blev snabbt full när allt fryser, så det är inte någon lösning för mig. Du har alltså en jättestor kompost?
 
Vi har två komposter men än har vi inte lyckats fylla dem över vintern.
 
Nu har värmen sakta kommit tillbaka till komposten så den har tinat upp. Jag köpte kompostströ igår och tillsatte, rörde om och idag så ryker det minsann lite när man rör om i den. Men det är då tusan vad kompostströ är dyrt, 189:- för en säck på Granngården. Kan man tillsätta annat trå? Kutterspån som används till strö i stall, skulle det kunna vara en idé? Eller är det kutterspån från barrträ och det inte är bra?
 
Du kan hälla i kutterspån men det kommer ta ganska lång tid att brytas ner. Med lång menar jag ... lång... Inte månad alltså utan betydligt längre. Vill du förbättra en lerjord så är det dock bra med oförmulnat kutterspån iom att jorden blir lite luckrare.
Annars funkar rivet tidningspapper eller annat kolrikt material precis lika fint. Min egen kompost är djupfrusen fortfarande, jag fyller bara på så fixar det sig när den tinar men om du har en liten kompost så funkar ju inte det. Min är på 750 liter, isolerad och hela fadderullan men vad hjälper det när det är minus 25? :)
 
Värmepellets som tilltugg i komposten, kan det va nåt?
 
Förstår inte problemet, kanske för att mina komposter är på 10 m3 totalt och det löser alla problem. Inga körningar till tippen och inga hämtningar av mull. Komposterar dock inte kött/fiskrester.
 
Den komposten räcker nog till hela byn :)

Att du inte förstår problemet förstår jag, i Skåne blev det väl aldrig -36 i vintras?
 
Du skriver att du lägger vinterns kompost i pelletssäckar, alltså tolkar jag det som att du producerar ohyggligt mycket matrester? Vad gör du egentligen? Bedriver restaurang? :)
 
:) Vi skickar inget med sopbilen, allt sorteras. Allt som kan komposteras hamnar där, skal, matrester, papprullarna från toa och hushållspapper, beg hushållspapper, gammal blomjord etc. Ingen färdigmat köps, här lagas mat från grunden varje dag.
 
Aha. Får jag föreslå att skaffa en kompost till inför nästa vinter? ;)
Jag gör i stort samma men jag är ju bara en så jag får givetvis inte samma utfall. Pappersrullarna komposterar jag dock inte direkt, de sår jag grönsaker och andra växter i istället för att ha såna där små svarta plasttråg. Sen åker de ut i landet och bryts ner där. Ser kanske lite roligt ut när man har ett par kassar med tomma pappersrullar i badrummet... :D

Annars kan ju en idé vara att även ha en öppen kompost för tex blomjord, papper och sånt över vintern, den behöver ju inte läggas i en stängd.
 
Nu har det uppsamlade köksavfallet som sparats i 5 pelletssäckar myllats ner i komposten allteftersom tillsammans med två kompostströsäckar från Granngården. Nu sprids en god doft från en ångande kompost!
 
Vårt kretslopp ser ut så här:

Grönsaksavfall och liknande (ej kött, fisk, ben etc) slängs på en (liten) hög i trädgården.

Kaninerna äter nämligen avfallet.

Sedan äter katterna kaninerna.

Klart.
 
Äter dina katter kaniner? Vad är det för katter, pumor eller?

/fth
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.