Hej! Vi bor i ett radhus i Stockholm. Framsidan av tomten ligger i västerläge och jag vill få in mer grönska samt plantera fruktträd.

Har kikat på svagväxande äppelträd, kanske Katja och persikoträdet Frost. Vad tror du och var kan man isf ta träden? Kan persikoträdet till exempel stå mot en fasad? Har du andra förslag på hur man kan lätta upp med mer grönska och få bort lite plattor?

Vi har planterat en häckoxbärhäck, hallon, björnbär, rabarber och vinbär mot grannens tomt. En ros mot förrådet och vid förrådet finna sedan tidigare en syren.

Tack för svar, Anna
 
  • Framsidan av ett radhus med gröna växter och buskar, västerläge, föreslaget för trädplantering.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Radhusfasad med snötäckt gångväg och trädgård, potentiell plats för fruktträd och grönska.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Uppfart med stenplattor framför radhus, trädgårdsutrymme för plantering, träbänk vid husvägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Angående placering av träd tycker jag att det ser ut som att max ett träd ryms. Tänk på slutdiameter på kronan, även om Katja är lite mindre får du räkna med 4 m. (Läs alltid på hur höga och breda träd och buskar blir, det som är angivet är vid 10 års ålder.)
Persika mår bra i skyddat läge, men blir det för soligt och varmt på våren kan de vakna för tidigt och sen drabbas av frostskador när t. ex. järnnätterna kommer. Men Frost är en tålig sort.

För ny design krävs mer info om hur ni vill använda framsidan. Om ni är nöjd med dispositionen? Och "insynen", skulle ni vilja åstadkomma ett mer omslutet rum på en strategisk plats till exempel? Använder ni gräsmattan, behövs den? Och vad önskas: mer doft, höstfärg, blommande perenner, dekorationsgräs? Eller plats för cyklar, soptunnor? Går det att göra gången mer diagonal, som en s-form med start från andra sidan vid gatan? Det skulle ge mer "mysighet" direkt, särskilt med något träd eller hög buske eller inre häckar. Och vilken stil gillar ni, romantiskt eller starkare formspråk, färger osv? Växtval och linjer gör mycket för upplevelsen.

Markmaterialet kan bytas eller varieras, så man förstärker olika funktioner eller rum, dvs man blandar olika material eller storlekar på stenar/plattor.

Designfrågor är svårt att svara på i en chat, kräver så mycket tid. Hoppas du fick lite input som tar dig vidare. Ett tips är att boka ett rådgivningsbesök med en trädgårdsdesigner, 2 timmar på tomten brukar kosta runt 2500-3500 kr.
 
  • Gilla
RACS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.