Hej!

Vi bor i växtzon2 och håller på att gräva ner vår vatten slang. På en del ställen är det inte djupare än 80cm men överlag är det djupare eller så ligger den brevid avloppet (som då värmer). Men min fråga är då behöver vi lägga på markskivor för att isolera? Jag hittar ingen sida på nätet där det står vilket som är det frostfria djupet i respektive växtzon. Det kanske finns någon vänlig själ här som hittar något bra eller som vet.

Tacksam för svar!
 
Man kanske inte i första hand relaterar frostfritt djup till olika växtzoner. Kolla med någon byggfirma på orten betr djupet. Sedan beror det mycket på om vattnet blir stillastående exvis när man är borta eller kanske har semester och om det blir en exceptionell kall vinter. Kanske är det säkrast att lägga en markskiva?
 
Hemmakatten
Det frostfria djupet beror också på vad det är för markförhållanden. Lerhaltig jord med mycket vatten fryser mer än sandhaltig jord där vatten kan rinna undan. Det finns också risk att rör och slangar kan röra på sig och i värsta fall gå sönder vid skarvar om det är starkt tjälskjutande mark.

Även inom samma landsända kan det vara olika mått på frostfritt djup. Vi bor i ett flera mil långt stråk där det alltid är flera grader kallare än bara två mil bort.

Men en lokal byggfirma måste ju, precis som Sveng skriver, känna till detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.