Hej!
Vi bor i ett 100 år gammalt hus med oisolerad vind. Detta är vår första vinter i huset och jag upptäckte precis att det är frost över hela insidan av det gamla gjutjärnsfönstret uppe på vinden, nu när det varit minusgrader. Ingen frost i övrigt på vinden. Vid besiktning inför köpet i okt eller nov -21 mättes fuktkvot till 15% i missfärgningarna runt fönstret (i underlagstak och takstolar 12%). Hur orolig behöver jag vara?
 
  • Gammalt fönster i trähus täckt med frost, indikerar kall temperatur, möjligen övergiven eller dåligt isolerad byggnad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det håller nog i 100 till. ;)
Fuktmärkena är resultat av många års kondens.
Vi har samma konstruktion men vårt hus är bara 94 år.
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Helt normalt.

Vi har ett enkelglasfönster på gaveln på höloftet ovanför stallet och det får mkt kondens, (året om). Om det är riktigt kallt så fryser fukten/kondensen till is/frost.

Nu är ju takfönster kända källor för läckage, så det bör ni ju övervaka. "Fönsterbrädan" under fönstret får sannolikt ofta kondensvatten på sig, men blir det fuktigt runt om fönstret, dvs takbrädor/råspont, vid mkt regnande så kan det indikera att undertaket/tätningen runt fönstret behöver ses över. (Man måste kontrollera regelbundet så man vet om brädorna var torra före regnandet eller inte för att kunna fastslå att det är vatten utifrån som orsakar fukt/läckage).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.