Nu när många bygger nytt ser man ofta annonser där fritidshus bortskänkes mot att man bekostar bortforslandet. Vad kan det kosta att flytta ett hus på 50-80 kvadratmeter?

Jag bor idag i hyreslägenhet på 42 kvadrat som börjar kännas lite trång och instängd. Att flytta ett befintligt fritidshus till ny tomt och använda som permanentboende, kan det vara ett ekonomiskt alternativ? Synpunkter? Jag är helt ny på detta...
 
Det är ingen bra idé, hur man än ser på det.
 
Ostman skrev:
Att flytta ett befintligt fritidshus till ny tomt och använda som permanentboende, kan det vara ett ekonomiskt alternativ?
Det blir dyrt.
Det kan vara tekniskt omöjligt.
Det är inte tilllåtet att använda ett fritidshus son permanent bostad.
 
Såklart det kan var ett alternativ.
Frågan är om det blir så mycket billigare ? Krångligare lär det iaf bli.

Att flytta ett 50-80 kvm hus som går att frakta bort i större delarkostar troligen inte så många tioatalstusen - det finns firmor som är specialiserade på det.

Men du måste tänka på en hel del:
- Bygglov: Måste ju vara för ett visst hus på en viss tomt - dvs du måste ha både tomt + hus klart innan du sätter igång frakten
- Tomt+VA+el+grund kostar en hel del pengar. Ett nygybbt fritidshus på 50-60 kvm i module kan du köpa i byggsats för ca 120 - 170 000 kr - få blir det sprillans nytt - vad kostar en delning + flytt av ett hus du hittar ?
- Ett beg. hus kan ha skavanker som måste fixas - skall tas med i beräkningen.
+ Ett beg. hus kanske innehåller vitvaror+badrumsinredning etc - så slipper du den utgiften sen
+ Man får bosätts sig i ett "fritidshus" - det är inga problem.- finns tom folk som byggt firtidshus (står så i bygglovet -dvs icke -permanentboende) och sedan skrivit sig där -kommunen kan inte säga mkt om det. Däremot är isoleringsstandard, el etc inte i klass med ett perm. hus. I bygglovet (om man flytar ett hus) kan handikappanpassning + energibehov göraq att du inte kan ta ett äldre fritidshus

/K
 
Tackar för synpunkterna, då vet jag att det inte är något vettigt alternativ.

Nu ändras frågeställningen lite. När man vill bygga så litet som jag (ekonomi...) vad finns det då för alternativ? Lösvirke eller prefab? Jag vill bygga maximalt ekonomiskt med tanke på en person i hushållet idag, men med möjlighet att bygga ut när behov (förhoppningsvis :) ) uppstår.

Kanske finns det redan en tråd i en annan forumdel, hänvisa mig gärna dit i så fall. Vill inte bryta mot några regler som ny i forumet...
 
Har du redan skaffat tomt? Om du struntar i grannarnas skitsnack, tycker jag du ska kasta ett öga på någon sorts "compact living".

Vad tillåter detaljplanen? Börja med en i förväg bestämd utbyggnadsplan. Låt första etappen vara carport med förråd (som arbetsplats under tak plus förvaring av material och verktyg). Andra etappen blir en gäststuga med pentry, dusch och toa (där du själv från början kan bo). Tredje, fjärde och femte etappen kan du forma allt efter fantasi och framtida behov.

http://www.snovit.nu/sjusmahus.html
http://www.enkelrum.se/
http://www.nexthouse.se/

et c ... et c ... et c ...
 
Mikael_L
Titta t.ex. på Caboden's stugor.
www.caboden.se
Dom är rätt billiga (prislista finns på nätet).
Men dom är inte så stora, och glöm inte att dom dessutom har relativt dålig isoleringsstandard. Dvs det blir billigt att bygga men dyrare att bo.

edit: Ärligt talat är det mer stuga än hus, lite lågt i tak osv.
Men jag tror att skänkes-fritidshus oftast är mycket sämre ... på alla punkter!
 
Jag har precis byggt ett Onsala från CA-boden som fritidshus(kostade 120000 med isolering). Jag tyckte leverans materialstats ocs funkade klockrent. Det är ett mycket bra atlernativ till lösvirke även ekonomiskt (om man inte har bra kontakter) - dock är det inte de mesta arkitektoriskt spännande stugorna kanske...

Som Mikael säger är det också mer stugor än villor. :)
Tex är isolerstandarden i grundisoleringsutförande 170 i tak, 220 i golv, och bara 95mm i väggarna - man kan dock beställa till extra isolering, och på det själv lägga på tex 45 mm innanför väggarna (där man drar elen) - ta i lite i boyta då dock eftersom isoleringen tar en del av den.

På CA-boden (www.caboden.se) kan du själv bestämma vilka moduler, antal fönster etc utifrån en grundmodell - och kan då tex lämna en del av en vägg fönsterlös, och planlösningnsmässigt bra för en senare vinkelutbyggnad eller liknande. Tar du med 37 graders taket så får du ett loft med ca 160 cm ståhöjd (dvs bra för barn eller tom övernattande vuxna).

De länkarna som billy_baver lämnade är mer kompletta men också dyrare, så det beror lite på hur mycket budget du vill ha det - och om du vill göra så mycket som möjligt själv, eller vill ta det på entrepenad ...

/K
 
Med länkarna jag tipsade om ville jag visa två saker: Dels är det på denna kostnadsnivå man hamnar (ifall man inte själv är duktig elektriker och har en rörläggare som svåger). Dels gillar jag filosofin med hus som små "maskiner", genomtänkta och kompakta byggen utan tjafs, men med superhög "bostadseffekt".
 
Pjohan skrev:
Det blir dyrt.
Det kan vara tekniskt omöjligt.
Det är inte tilllåtet att använda ett fritidshus son permanent bostad.
Öhhh??? vadå inte tillåtet att bo i ett fritidshus? det har vi gjort dom senaste 15 åren. Varför skulle man inte få bo i ett fritidshus? Det skulle väl iofs. kunna finnas olika regler i olika kommuner men hur skulle dom kunna motivera ett sånt beslut? Låter lite väl...... storebror?
för att sen kommentera frågan i tråden, jag tror det tar lång tid att riva en gammal sommarstuga så att den "går" att bygga upp igen, jag har lite svårt att se att det går att få ekonomi i ett sånt förfarande. Möjligt vis om huset är väldigt speciellt eller vackert men då brukar det inte skänkas bort. Jag tror man väldigt lätt "biter sig i tummen" om man inte är lite snickarproffs. Men ingenting är omöjligt, bara olika svårt! //Jocke
 
Tjingeling har alldeles rätt. Det finns inget förbud mot bosättning i ett eget fritidshus.

Men det är heller ingen mänsklig rättighet att inrätta sitt fritidshus till gängse åretrunt-standard. Så snart du vill ha dusch och toa i din stuga behövs bygglov, och "anläggningen" måste godkännas av kommunens hälsoskydd. Storebror eller ej; här infinner sig iallafall en möjlighet för kommunala myndigheter att styra var folk bor.
 
Att flytta ett hus på 50-80 kvm är ingen omöjlighet. Avståndet samt hur många människor som blir involverade i flytten torde dock inverka på priset. Som kuriosa läs bif. artikel. 35 m långt och 200-250 ton. Man tog med betongsulan också! Strongt att backa 3,5 mil!
http://allehanda.se/arkiv/artikel.php?page=lokalt&id=279
 
Okej! För att återgå till trådens ursprungliga fråga är TVÅ sorters hus är enklare att flytta än andra.

1. Enplans volymbyggda typhus. Det finns de som gjort som sin specialitet att hitta dylika hus till salu i Norrlands inland, för att flytta dem till "heta" storstäder. Älvsbyhus tillverkade efter efter 1994 har gott rykte bland husflyttare, på grund av enkla installationer. Kanske något att minnas på beg husmarknaden om ett par decennier.

2. Små stugor i liggande timmer. Och med små menar jag så små att de på bredden får plats på allmän väg samt på höjden understiger fyra meter. Traditionellt timrade byggnader grundläggs med en självbärande ram på fyra eller sex stödpunkter. En sådan konstruktion är lättlyft. Röta i ramen, utbyggnader och svårrivna skorstensstockar fördyrar dock flytten.
 
Jag hade iaf TITTAT på Älvsbyhus mindre hus, finns med 3 planlösningar o förhöjt väggliv. Modellerna heter Frigg, Freja o Bjarke. Även Smålandsvillan o Hjältevadshus har mindre husmodeller.
 
billy_baver skrev:
Tjingeling har alldeles rätt. Det finns inget förbud mot bosättning i ett eget fritidshus.

Men det är heller ingen mänsklig rättighet att inrätta sitt fritidshus till gängse åretrunt-standard. Så snart du vill ha dusch och toa i din stuga behövs bygglov, och "anläggningen" måste godkännas av kommunens hälsoskydd. Storebror eller ej; här infinner sig iallafall en möjlighet för kommunala myndigheter att styra var folk bor.
Du vet antagligen inte hur rätt du faktiskt har, om du inte bor i Norrtälje kommun! Dom har till helt nyligen varit helt hopplösa när det gäller tillstånd till vc, och detta oavsett om du sökt om trekammar brunn eller fast septic tank. Dom hadde bara dragit ett streck på kartan och sa att öster om detta streck blir inga vc avlopp, Basta. Man säger att det finns för lite grundvatten i området och risken för saltvatten inträngning i brunnarna är överhängande om dessa nyttjas för hårt. Om detta kan jag varken säga bu eller bä för där har jag inga kunskaper, men om man föreslår att använda avsaltat havsvatten då hävdar dom att även havs vattnet ingår i grundvattnet!!!???. det är ju klart att allt vatten på jorden ska vi vara rädda om men om en eller annan sommar stuge ägare vill ha spoltoa tror jag knappast på verkar världshaven eller...? Lite väl tjafsigt av dom tycker jag. Men nu har dom tydligen kommit på att man kan tjäna pengar på folks skit så nu delar man ut tillstånd hejvillt fast det kostar en "slant" så nu håller jag på att gräva ner en septic tank som bäst, men det tog 15 år
Nu har verkar kommunen ha insett att folk faktiskt vill ha det lite bekvämt även på landet och att folk faktiskt är villiga att betala för att bli av med sin skit så nu planerar man för kommunalt avlopp i kapellskär och erbjuder oss "på vägen" att ansluta oss til detta. Det låter ju positivt tycker jag.//Jocke

Edit: lite utan för ämnet men jag blev så taggad att jag glömde av mig, Sorry!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.