Hej

Jag har bergvärme. Alla termostater i elementen är helt öppna. I tvättstugan (20 kvm) sitter ett äldre element och där blir det 5 grader kallare än övriga huset. Jag vill gärna få upp temperaturen några grader. Vad är bästa sättet? Byta till modernare element i tvättstugan, ställa in fristående element eller något annat?
Ett äldre vitmålat element med helt öppen termostat i en tvättstuga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Din källare har säkert oisolerade golv och väggar, vilket betyder att det är svårare att hålla en hög, jämn, värme. Fem grader låter dock mycket. Har du mätt temperaturen på till- och frånlopp på radiatorn och jämfört med övriga radiatorer? En enkel IR-termometer passar utmärkt för detta. Eftersom det är i källaren är det lättare hänt att något skräp som t.ex. en rostflaga fastnat så att du har problem med flödet till just denna radiator.

Om du har uteslutit flödesproblem så kan det helt enkelt vara så att radiatorn avger för lite effekt och det är sannolikt att radiatorns storlek är baserat på annan värmekälla än bergvärme som haft högre framledningstemperatur. Det enklaste sättet om du inte vill ha en jätteradiator kan vara att skaffa en s.k. fläktkonvektor där du kan få högre effekt med mindre storlek.
 
Redigerat:
Hur stort är radiatorn?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.