hahalj
Ventilationen i huset från -34 består idag av endast självdrag genom otäta fönster, väggar o tak. Dessutom köksfläkt och badrumsfläkt som slås på och av vid behov. Det finns alltså idag inget ventilationsaggregat som skapar ett statiskt undertryck i huset.:|

I sovrummet sover vi med stängd dörr till hallen, där har vi problem med syresättningen av luften. Frågan är om det med nämnda förutsättningar skulle göra nån nytta att montera en eller ett par friskluftsventiler i sovrummet? Att bara öppna fönstret funkar inte då trafik från järnväg och motorled en bit bort skulle bli ett problem så det behövs ljuddämpande ventiler av något slag.

Innan jag springer iväg och köper ljuddämpande friskluftsventiler, tror ni det kommer bli bättre luft trots avsaknad av ventilationsaggregat?
:rolleyes:
 
Ja. Men hjälper inte det, sätt en spaltventil eller fräs en i dörrkarmen till hallen.
 
Du ska göra bägge delarna. Friskluftsventil i vägg el fönster (men då var det ljudet förstås). Och ta bort tröskeln eller likv för att få luft ut från sovrummet. Ett stängt sovrum med personer i får mycket ohälsosamt höga ppm-värden, över 1500 ppm. Koldioxid finns normalt i utomhusluft i halter av ca 300-400 ppm (ppm=parts per million). Värden bör inte vara över 900-1000 ppm.
Ett förtydligande:
Människans ämnesomsättning alstrar koldioxid (CO[SUB]2[/SUB]) och andra föroreningar i inneluften. Mängden koldioxid i inneluften
kan betraktas som en indikator på sådana föroreningar i inneluften som härstammar från människan. Koldioxidhalten i inneluften kan bli hög till exempel i sovrum under natten, i klassrum under lektionerna och i vilorummet i daghem. Inneluften känns då unken. En hög koldioxidhalt i inneluften kan förorsaka trötthet, huvudvärk och försämrad arbetseffektivitet.

För att luft skall komma in måste även luft komma ut för att få cirkulation.
 
Är sovrummet på övervåningen kommer säkerligen "friskluftsventilen" att fungera som frånluftsventil istället för tvärtom. Lossa på tätningslisten i överkant på fönstret och känn om luften kommer in eller går ut, innan du borrar hål för nåt som inte kommer att fungera
 
Kanske dags för mekanisk frånluft som komplement till dina tilluftsventiler?
Fresh intellivent eller liknande på konstant lågdrift. Perfekt från badrum och ut (jag är precis på väg att installera ett sånt system där jag kör ut luften via spirorör till murstocken på vinden)
 
M
Tror du får kombinera alla förslagen i tråden för att få till det.

Friskluftsventil + ordna en glipa runt sovrumsdörren och sen låt en fläkt (badrum/kök) få gå under natten.
 
hahalj
Tack alla för era synpunkter. På sikt ska självklart nån mekanisk frånluft installeras, men för tillfället blir det en snabblösning för att lösa det akuta problemet . Ska testa och se att luften rör sig åt rätt håll innan jag tar upp hål i väggen.
 
hahalj
Konstaterar att luftrörelsen är lika med noll med en liten minimal springa öppen i fönstret och med dörren stängd till rummet. Så vi får börja med att sätta in en Intellivent i ventilen på toa:n i hallen på samma våning för att få lite konstant undertryck, därefter byta till en platt tröskel till sovrumsdörren för att få en luftspalt. Först därefter är det nog lönt att sätta in en friskluftsventil i sovrummet, om det ens behövs då... kanske räcker med de brister i tätningar som finns i fönstren och balkongdörren i sovrummet.
 
Lånar tråden lite... Har ett nybyggt hus med frånluftsvärmepump, och i sovrummet uppe har vi satt rullgardiner från Ikea som hamnar för ventilerna i karmarna. Vad finns det för andra alternativ? För med gardinerna uppe så blir det bra luft trots stängd dörr.
 
Rulla ner gardinerna. Markera var ventilationen sitter. Ta fram saxen och gör ett hål.
 
M
carlbanan skrev:
Lånar tråden lite... Har ett nybyggt hus med frånluftsvärmepump, och i sovrummet uppe har vi satt rullgardiner från Ikea som hamnar för ventilerna i karmarna. Vad finns det för andra alternativ? För med gardinerna uppe så blir det bra luft trots stängd dörr.
Persienner?
 
hahalj
hahalj skrev:
Så vi får börja med att sätta in en Intellivent i ventilen på toa:n i hallen på samma våning för att få lite konstant undertryck,
Läser manualen till Intellivent och som jag förstår det så kan den bara gå i konstant lågfart kombinerat med fuktstyrning. Så vill jag inte ha det, hade varit bättre att den drar på full fart när man tänder lyset och en tid efter det, därefter går ner på lågvarv igen. Det finns inga fuktproblem på den toa:n där den kan monteras, är bara en WC och ett handfat där, fuktstyrningen skulle aldrig bli aktiverad där.

Finns det några andra fläktar som kan kombinera konstant lågfart + belysning/tidsstyrning? Har letat, men det är en djungel....
 
hahalj
PAX Passad 60 kanske? Verkar ju faktiskt ha precis detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.