Upptäckte precis att det är 75% luftfuktighet i sones rum i källaren. Satte precis in avfuktare som första åtgärd, men funderar på friskluftsventilen, bör den vara stängd eller öppen?
 
Kör du avfuktaren så ska den vara stängd,
 
Om den är öppen blir det mer luft att avfukta, vilket ger sämre effektivitet.
 
men om avfuktaren är avstängd ska den vara öppen, även sommartid, även om det är högre luftfuktighet då?
 
Det är svårare att ge ett svar på den frågan, det beror på temperatur ute respektive inne det går inte bara att jämföra relativ luftfuktighet utan man måste se till det verkliga vatteninnehållet i luften.

Troligen blir det optimala att den är öppen när det är torrt ute, och stängd vid fuktigväderlek.

Vädra mycket när det är varmt ute så temperaturen i källaren stiger.
 
Sonen ska ALLTID ha friskluft in i sovrumet, , det ska alla sovrum! 75% på sommaren är ingen nödsituation, kör avfuktaren på dagen tex.
 
  • Gilla
Jönas och 4 till
  • Laddar…
Självklart ska ventilerna vara öppna.
Vi har vårt och barnens rum i källaren, vi värmer med en luftvärmepump till 22 grader även på sommaren.
Vi har en Mb avfuktare inställd på 50% den gör stor nytta sommarmånaderna.
 
Det som triggade var doften av fukt/gammalt/instängt från kläderna i garderoben. Då vårt nuvarande system är byggt för att reglera temperaturen från pumpen blir det då samma temp i alla radiatorer. Just nu är skillnaderna 18 grader i källaren och över 25 högst upp i huset. Där vill vi helst inte ha det varmare. Är ett enklare extraelement ett alternativ? Redan vid någon grads höjning verkar det bli stor skillnad på hur mycket fukt luften orkar transportera.
 
Vad har ni för ventilationssytem? Garderober känns oftast instängda om man inte har en mekaniskt frånluftsventil.
 
T tombe691 skrev:
Just nu är skillnaderna 18 grader i källaren och över 25 högst upp i huset. Där vill vi helst inte ha det varmare. Är ett enklare extraelement ett alternativ? Redan vid någon grads höjning verkar det bli stor skillnad på hur mycket fukt luften orkar transportera.
Sätt en inomhusgivare i källaren och låt systemet styra mot den. Reglera temperaturen på övervåningen genom att vrida ned termostaterna på radiatorerna.
 
  • Gilla
larsbj
  • Laddar…
Vad jag förstått ska man vara försiktig med att vrida ner termostaterna i systemet men jag har aldrig fått riktigt klart för mig varför.. tror det har att göra med att varmvattnet jobbar direkt mot värmepumpen, ingen separat ackumulatortank mot radiatorerna alltså.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.