Om det står i detaljplanen att byggnader ska ha ljus färg och rött tak. Gäller det också en bygglovsbefriad friggebod också? Eller får man ta ut svängarna där?
 
Javisst! Så länge ingen kan säga exempelvis att dina bygglovsfria byggnadsverk är "vanprydande". Först då får byggnadsnämnden möjlighet att ingripa. Men jag har mycket svårt att tro att detta gäller ens ett violett betongtak och träpanel med knallrosa knutar.
 
är du säker på det? En friggebod är ju en byggnad.
Du behöver ju inte söka bygglov, men risken finns för att då får backning när allt väl är byggt.
 
Det blir väl lite av ett moment 22. Du får bygga en friggebod utan bygglov, men du måste uppfylla kraven på samma sätt som om du sökt bygglov. Då faller ju lite idén med friggeboden. Intressant frågeställning och det borde väl finnas en praxis på vad som gäller med tanke på hur länge friggeboden funnits. Kul om någon kunde ge ett säkert svar på vad som gäller.
 
Detta säger Boverket:
Friggeboden ska passa in i omgivningen

Även om friggeboden är bygglovsbefriad måste andra krav i plan- och bygglagen vara uppfyllda. Det innebär bland annat att boden ska anpassas till omgivningen. Att bygga ett stort antal mycket små bodar, även om den totala byggnadsarean inte överstiger 15 m², eller att välja en avvikande färg kan strida mot dessa regler.



3 kapitlet i gamla plan och bygglagen, tror det är 2 kapitlet i nya.
 
simon_isacsson skrev:
är du säker på det? En friggebod är ju en byggnad.
Du behöver ju inte söka bygglov, men risken finns för att då får backning när allt väl är byggt.
Ja, jag är säker på exakt detta: Byggnadsnämnden får möjlighet att ingripa först om friggeboden kan anses vara "vanprydande"

Själva knäckfrågan blir hur man definierar "vanprydande".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.