Hej!

Är i husbyggartankar och funderar lite över värmekälla?
Dom flesta småhusleverantörerna har frånluftsvärmepump som standard.
Vi har bestämt att vi vill ha vattenburen golvvärme men funderar på om man kan få huset med jordvärmepump istället? Nån som har kunnat göra en sån ändrig på ett kataloghus?
Vi har egen grävmaskin så arbetet kostar ju inget :). Behöver jag komplettera huset med nån annan typ av ventilation om man väljer jordvärme? Hur fungerar det med vattnet? Kan tillägga att vi har tänkt bygga i västerbotten så vi behöver mycke värme ;)
Vad skulle ni ha valt??

Tacksam för svar!
 
Frånluftvärme väljs för att få ventilation och samtidigt göra varmvatten av den värme som annars går till spillo. Det brukar bli värme över ner till ca +7,8 grader sen går den för el-patron.
Exempelvis en Nibe 310P som sitter i många nybyggen ger tillskott på ca 5000 kWh årligen. Kommer ditt hus dra kanske 20-25000 kWh i uppvärmning så blir det 15-20000 kWh el.
Om du "måste" ha frånluftvärme så föreslår jag att du skaffar en Bonus Orginal som är helenkel att installera. Den väger endast 80-90 kg och dockas in på returen. Det är många i Norrbotten och Lappland som gör på det konceptet. Kan du dessutom koppla in den själv (2 st 22 mm rör och 2 st 28 mm rör) så kommer du undan under 50.000:- med allt mtrl (inkl slang)
 
jordvärmepmpar går att komplitera med luftagrigat som då sköter din ventilation. i annat fall så monterar man et FTX agrigat, deta är dyrare, men mer effektivt
 
Kolla även frånluftvärmepumparna från www.comfortzone.se
De ger betydligt högre värme-effekt än övriga frånluftvärmepumpar,
upp till 6.5 kW beroende på boyta och ventilationsflöde. En stor fördel är att det inte krävs någon ändring alls av kataloghuset. Det är bara att byta ut standardpumpen mot en från Comfortzone.

De frånluftvärmepumpar som är standard hos småhusleverantörerna brukar ge max ca 2 kW.

Jord/berg-värmepump + FTX kan vara svårt att räkna hem.
Jord/berg-värmepumpen ger så billig uppvärmningen att det tar väldigt lång tid att tjäna in merkostnaden för FTX. Det kan vara bättre att bara blåsa ut inneluften med vanlig mekanisk frånluftfläkt. Då slipper man dessutom filterbyten och de hälsorisker som en del hävdar finns med FTX.

FTX kräver troligen att ventilations-systemet byggs om, jämfört med hur det ska vara med frånluftvärmepump. Det är nog bara om kataloghuset har en Nibe 410P som det är enkelt att byta till FTX.


Att behålla standardpumpen är nog endast ett bra alternativ om huset är litet, välisolerat och ligger på en ort med milt klimat.


/Hasse
 
Tack för svaren!

Är kanske en dum fråga men vad är en FTX? Och vad kostar en sån?

BAS: Är det bonus orginalen som kostar 50 000 elr menar du både pumpen och den? Och vad kostar det om man lejer för arbetet då?

Hur mycke dyrare är en sån där pump från comfortzone då jämfört med sånna som brukar levereras med nya hus?

Fortsätt gärna svara!
MVH Frida
 
en FTX är en värme växlare. den luft som sugt ut ur huset paserar värmeväxlaren. även den luft som paserar in i huset paserar värmeväxlaren.

så den luft som kommer in i huset värms av den luft som går ut ur huset. på så set så går det åt mindre energi, då inkomande luft nästan håller rumstempratur.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.