Vart e de bäst att placera frånlufts venten på övervåningen? Ett ska vara i badrummet och ett blir i allrummet. Men var? Bor i ett Älvsbyhus Mimer. Man kanske ska placera det precis när man kommer upp från trappen(i taket alltså). Nån som har tips eller erfarenheter?
 
sätt det så långt från fönster och radiatorer som möjligt :)
 
varför skall du ha frånluft i allrummet? Kan du inte öka på frånluftsfllödet i badrummet? Eller kanske du har en klädkammare?

Om det inte finns några alternativ så är ju en frånluftsventil så nära tak som möjligt och så långt från intag som möjligt det bästa.
 
Vi har både från och till i allrummet, men vi har ett stort allrum.
 
Ska i och för sig ev. ha en liten klädkammare,så man får väl sätta den där. Men varför rekomenderar Älvsbyhus att man ska ha en i badrummet å en i allrummet :-/
 
Se:
http://www.lindab.com/sweden/products/pdf/profile/broschyr/BrVillaventilation.pdf

Svarar kanske inte på alla frågor. I manualen till vår FTX står:

Kanalsystemet bör ha en tillräcklig mängd granskningsluckor för rengöring av kanalerna. För att underlätta lokaliseringen av luckor täckta av isoleringsmaterial, märk luckornas plats t ex i takstolarna.
Frånluftsutsug placeras i WC, kök, tvättrum, badrum, klädrum, städskåp och/eller hjälpkök.
Tilluftsinblåset placeras i sovrum, vardagsrum, separat matvrå, bastu, hobbyrum och/eller omklädningsrum. Montera ventilerna i innertaket nära fönster och ovanför värmekällor (elbatteri/vattenradiator). I bastun rekommenderar vi att en inblåsventil monteras i bastuns innersta hörn. Luftflödet riktas ovanför ugnen genom att vrida på ventilens sektorskiva.
Allmänt gäller att luften skall flöda från ett rum med tilluft, dvs ett rent utrymme, via dörrspringor och spaltventiler till rum med frånluft. Normalt är 20 mm tillräcklig dörrspringa, i bastun 100 mm. Till vedeldad bastu-ugn kan man leda extra förbränningsluft genom ett separat rör. Röret skall vid behov kunna stängas.
Koppla inte garagets ventilation till bostadens ventilationsaggregat! Garagets ventilation sköts genom självdragventilation, toppventilation eller med eget aggregat.
Kökets spisfläkt och spiskåpa bör inte heller kopplas till LTR-3 aggregatet.
Till frånluftskanalen rekommenderar vi ljuddämpare LD09 hård. Till tilluftskanalen rekommenderar vi ljuddämpare LD 09 och LD 06.
7
 
vvs:aren skrev:
varför skall du ha frånluft i allrummet? Kan du inte öka på frånluftsfllödet i badrummet? .
Anledningen till att det ofta sitter en extra frånluft på öv är nog just att man inte kan/vill
öka frånluften i badrummet mer. dessutom blir ljudnivån lägre.
/abbe
 
Ventilationen skall vara 0,35l/s och m2. Uteluften hämtas lämpligast i sovrummen och frånluften i våtutrymmen. Rekommenderat uteluftflöde är 4 l/s per bädd. Rekommenderat frånluftflöde i badrum 15 l/s.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.