Håller på att återställa inomhusmiljön i en gammal kåk. Det finns flera frånluftskanaler i murstocken och samtliga var igensatta. Jag har återställt funktionen på alla utom en kanal som jag är osäker på om det ens har varit en ventil.

De ventiler jag har lossat från putset i murstocken har alla varit av klafftyp.

Den sista kanalen har lock som ser annorlunda ut. Är den ens tänkt att användas som frånluftsventil?

Bifogar en bild.
 
  • Närbild av en vitputsad murstock med ett synligt hål som misstänks vara en igensatt frånluftskanal.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Har det varit eller är det någon eldstadspanna i huset, kan vara så att skorstenen läcker mellan kanalerna och då får det inte vara öppna ventiler, i övrigt så får du kolla upp hur många pipor det är, brukligt förr så kanske det vara kakelugnar i huset och då var det flera pipor för dessa. Annars så finns det inget som hindrar att ventilera genom skorstenen. Det drog rätt bra på vintrarna i ventilationen när skorsten var varm
 
  • Gilla
lampkontakten
  • Laddar…
Tack för svar.

Det finns två vedspisar. En på varje plan. 1.5-planshus. Rökkanalerna är nyligen glidgjutna, provtryckta och godkända.

Jag misstänker att tidigare ägare har satt igen frånluften samtidigt som denne tilläggsisolerade fasaden. Man ville nog spara energi.

Den ”ventilen” jag visar bild på har en egen pipa men locket ser annorlunda ut än resten av klaffventiler. Den sitter på våning 2.

Vill bara kolla läget om nån känner igen locket och om det var avsett att vara öppningsbart för ventilation. Annars besparar jag mig jobbet att hugga upp locket.
 
Finns det sotluckor till spisarna så har den nog inte med rökgaspiporna att göra, men svårt att säga.vad den är för. Upp på taket släpp ner en tyng i snöre, ( mät ungefär hur långt ner det är med ögonen eller måttband ) till botten i varje pipa och någon lyssnar om det dunkar bakom plåten
 
Det finns sotlucka under varje spis. Jag vet vilken pipa locket tillhör. Och den pipan verkar inte gå till något annat, om nu inte något skulle vara ombyggt sedan murstocken uppfördes.

Jag noterar även att locket inte har någon ram som de andra klaffventilerna.
 
Säkert en metallram som är inmurad och locket skruvat på den, är det bara den pipan till den luckan, bara öppna och sätta in en annan ventil som är ställbar, ta en morakniv , hammare och knacka försiktigt där du ser skarven så kanske det inte blir så stora skador runt om, och sen skrapa av luckan så hittar du nog skruvarna
 
Ofta vill man ha frånluft i badrum och kök nuförtiden och tilluft i sovrum, vardagsrum etc.

Tror det delvis har med utvecklingen av fläktar att göra. Med badrumsfläkt/köksfläkt på blir gärna gamla frånluftspipor i skorstenen pga undertryck i huset tilluftspipor. Har man otur kan även rök från en eldstad sugas direkt ner igen när det kommit upp under huven.

Är dessutom delar av det gamla ventilationssystemet gjort i eternit vill man undvika att luft blåses in den vägen och eventuellt drar med sig asbestdamm.

Detta brukar leda till att man har ett överskott av pipor i skorstenen som inte används.

Jag vet inte själv vad som är rätt men monterade i mitt gamla hus tilluftsventiler i sov/vardagsrum och en central frånluftsfläkt kopplad via spirorör till badrum, tvättstuga, hall.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.