Hur ska man göra för att gå till väga för att komma igång med att göra om ett gammalt 1700tals torp till permanentbostad?
Vi har en utbyggnad med en toalett och dusch som också är vinterbonat och det är även installerat el i byggnaden vi har hall,kök,vardagsrum på nedervåning och på ovanvåning har vi tvrum(stor korridor) och ett sovrum som idag inte är vinterbonat.
Min fråga är alltså hur ska vi komma igång med detta projekt och göra om till en bostad?
Tar man kontakt med snickare angående utbyggnad eller vart ska vi börja?
Vi är väldigt ohändiga när de gäller detta så därav de konstiga och kanske rentav dumma frågorna..;-)
 
Det verkar som att ni redan har mycket på plats för att det ska funka som permanentbostad. Steg 1, se till att ni har ordentligt med ved och hinner få den torr (för jag förmodar att ni har någon kamin, vedspis etc som ju brukar finnas i gamla torp). Steg 2 att isolera det där sovrummet vilket handlar om att sätta mineralull mellan reglarna i vägg/tak vilket är ganska enkelt.

Eller handlar den här tråden om att ni behöver en större utbyggnad? I sådant fall är det väl ritning och bygglovsansökan som ni bör prioritera. Ganska svårt att bygga ut gamla torp så att det harmoinserar med gamla byggnaden. Jag har sett en del skräckexempel på sönderbyggda torp.

Lägg upp några bilder och berätta vilka behov ni har så kan ni nog få bra tips.
 
Ett bra tips är att höra med vänner och bekanta om de har tips på någon bra snickare med bra referenser. Om ni hittar någon bra så kan han ge er alla råd och tips på plats. Klart lättast när man kan diskutera, bolla frågor/tankar och planera på plats.
Det är nämligen så lätt att göra fel med isolering, diffusionspärr och ytskikt när det gäller ett så gammalt hus.

Och Bosspingu (kul namn:) Inga frågor är för dumma. Ställer man dem inte så lär man sig inget heller.
 
Stefan Tall skrev:
Steg 2 att isolera det där sovrummet vilket handlar om att sätta mineralull mellan reglarna i vägg/tak vilket är ganska enkelt.
Och där förstörde man det torpet. Att bara smacka på mineralullsisolering på ett timmerhus är inget man bör göra. Detta då man saknar all form av ventilationssystem och plast som hindrar fukt från inneluften att tränga ut i väggarna och kondenseras. Stor risk för att man startar mögel eller rötangrepp.

Titta på någon form av isoleringsmaterial som tål att transportera fukt. Ekofiber (tidningspapper) eller linisolering ska tex fungera för detta. Kombineras med någon form av ångbroms dock inte plast på insidan av huset. Och isolera inte så mycket att väggarna blir kalla bakom isoleringen. Man får leva med att ha lite sämre isolerat och istället kompensera med vedeldning :).

Troligen behövs det även fixas någon bättre form av ventilation. Sköter ni uppvärmningen delvis med kamin så får man ut luft där och det man behöver då är väl valda tillufts öppningar.
 
Jag kan bara stämma in med cem77, ändra inte funktionen och materialen i ett gamalt hus, man början i en ända och får ett följdproblem, som leder till ett annat som leder till ett annat.. Utan försök hålla er till samma materiel som huset är byggt av. Då slipper man risken för materiel eller funktioner som inte fungerar tillsammans.
Golv och isolering på vinden ger de största vinsterna för värmen, golven känner ni första vintern om de är kalla och dragiga. Draget får man bort genom att ta bort golvlisten runt om och täta med lin eller annat naturligt material. Upplever ni fortfarande golven som kallt bör ni isolera om dem. Antingen får man ta upp golvet och byta isolering, golvbjälklag etc, men det går också att låta ett sprutisoleringsföretag borra små hål ut mot väggen av golvet och sedan sprutar de in isolering där och pluggar igen hålet.
Vinden är enklare att isolera, köp säckar med cellulosa isolering och kratta ut det uppe på sågspånet, lägg på ca 20-30cm. Eller låt sprutisoleringsföretag spruta ut det på vinden.
Har ni enkelfönster med innanfönster skall den inre bågen tätas så att det inte är drag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.