Övervuxen trädgårdsdel med komposthög, grenar, ogräs och en gul stol.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Sönderhackad mark med brännässlor och nedklippta buskar vid trädgård under röjning för ny uteplats.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hej!
I en (ganska stor) del av vår trädgård har förra ägaren haft en kompost, och vi röjer just nu för att göra uteplats där. Problemet är att marken/jorden är mjuk (sunkig) och väldigt ojämn, massor av brännässlor och annat ogräs. Det har även stått mindre träd och buskar på som vi sågat ner men behöver få upp rötterna på (helst inte med handkraft).

Vi har verkligen ingen erfarenhet av trädgårdsarbete och skulle behöva lite råd om hur vi ska gå tillväga. Målet är en jämn gräsmatta, helt enkelt. Jordfräs? Grävmaskin? När ska man göra vad, i vilken ordning, bör vi vänta tills våren?

JÄTTEtacksam för all hjälp vi kan få!
 
Redigerat:
Vi gjorde något liknande i helgen. Vi bad grannarna komma över, så vi var 2 personer som kunde turas om att gräva och forsla bort material (marken var hård och snårig nog av alla rötter och jox att det var separata aktiviteter att "gräva sönder" och "skyffla bort"). Det tog nog en 4–5 timmar att gräva ner till ca 10 cm under omgivande marknivå, och sedan sållade vi för hand materialet för att dela upp det i "trädgårdsjord" (mest från nedre delen av komposten som har legat där många många år), "biologiskt jox" (som ska tillbaka på kompost) och småsten (typ 2–20) som vi kommer ha som underlag. Blir ingen gräsmatta där, utan blir en ny liten komposthörna.

Är mycket jobb, men ganska tillfredsställande att göra! Rötterna exponerade vi och klippte av på flera ställen; jag tänker mig att de flesta, med tiden, förmultnar.
 
Köp en billig tigersåg och lite grova blad. såga av rötterna en bit underytan, rakt igenom jord och småsten. ( 10-15cm ) så kanske det går att lyfta upp rotklumpen ( det som stammen växte på ) . Klart blir lite jobb men fungerar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.