Hej!

Vi har idag ett enplanshus från 1945 med ett ganska flackt tak, vinden har ingen ståhöjd överhuvudtaget. Huset är litet och skulle behöva byggas till men tomten är inte jättestor och därför funderar vi på om det skulle fungera att lägga om taket hel och istället göra ett brutet och på så vis öka höjden på vinden och kanske kunna få till två rum till ett i vardera ände av huset...

Det är enbart tankar för vi vet ärligt talat för lite om husbygge för att kunna uttala oss om det ens går?
Vad tror ni? Någon som har lite erfarenhet?
Det största problemet är att det inte finns ritningar på huset. Går det ens att göra då?

Vi letar dessutom efter en bra byggare i Växjö kommun som gör liknande arbeten (bara intresserade av taket och stomme, inreda vinden kan vi göra själva). Vi har som sagt noll erfarenhet och hade tänkt att ta in offerter om det nu är så att det skulle gå att göra.

Hjälp oss spåna ideer här!
Tack!
 
Men visst går det att sätta en ny våning på hus, men inte alla hus dock, det beror lite på om ert hus håller för tyngden. Eftersom det inte finns några ritningar eller konstruktionsritningar på ert hus, bör ni nog kontakta ett proffs på området. För eventuell byggnation kolla med Tores byggtjänst i Backaryd (inte så långt från Växjö). Tore är en bra person att ha att göra med, med en liten firma men med kontakter. Han har byggt en sommarstuga till oss och ett uthus med bastu. Vi var väldigt nöjda med det.
 
Hej att bygga en vind och inreda rum kostar oftast mer än det smakar för trappan stjäl så mycket utrymme.
Det enklaste sättet att bygga till är att förlänga ett vanligt hus.
Det krävs oftast en arkitekt för att inte förstöra huset helt.
Kostnaden för arkitekten att göra ett förslag är ca 10000 kr
Lycka till sök SAR arkitekt.
 
Om huset ligger inom detaljplanelagt område ska du först av allt kolla upp gällande planbestämmelser. Är det över huvud taget tillåtet att bygga mer än den yta och höjd huset redan har?

Precis som "byggarätt" skriver brukar mest effektiva tillbygget bli en förlängning i takåsens riktning. Det är också korrekt att trappor stjäl plats. MEN: om huset har källare kan en god lösning bli att vid "taklyft" stapla den nya trappan ovanpå källartrappan. Denna klassiska lösning spar massor av plats.
 
Angående trappa så är det bra att följa snedtaken med den, eftersom man inte förlorar så mycket plats då!
 
hej igen!

vårt hus ligger på landsbygden långt från detaljplanerat område så det där med bygglov är jag inte så orolig över mer orolig att inte huset skulle klara tyngden. Huset i sig är inte så stort, 7 meter brett och 8-9 meter brett mellan tummen och pekfingret. Däremot ligger det lite udda på tomten så vi skulle gärna vilja stjäla så lite tomtutrymme som möjligt och då både tak och fasad och fönster kommer behöva bytas så funderade vi på att byta tak. som det är nu har vi ett flackt sadeltak och vinden har inte ens ståhöjd men däremot behöver rummen på vinden inte vara mer än drygt 3x3 meter innemått så det är inte hela husets bredd vi försöker nyttja.

Vi har idag källare på huset och har därför redan ett "trapphus" det är bara att stapla ovanpå det.

Huset är ett myresjöhus från 40-talet, byggt helt i trä. vi rev en vägg i huset och väggarna består av plank och plank med lite plank på men vi har ingen aning om reglar eller hur den bärande mittväggen är konstruerad.
 
Med lite tur kanske ni kan hitta konstruktionsritningarna hos dem som ritar Myresjöhus nuförtiden. Ring och fråga!
 
mailade och frågade för ett par år sedan men fick då svaret att de inte sparat så gamla ritningar. Tråkigt men inte mycket att göra åt.
 
Roligt att du redan hembygdsforskat!

Plan B: Leta upp ett liknande Myresjö-hus som faktiskt finns bevarat i något bygglovsarkiv! Det vimlar av dessa typhus i Nässjötrakten, och några av dem har byggts efter bygglovsbeslut.

Plan C: Tillkalla en tillräckligt erfaren byggsnickare! Detta handlar inte om särskilt avancerad byggnadsverk. I synnerhet om ni redan frilagt konstruktionen en aning bör det vara ganska lätt för ett tränat öga att redovisa dimensioner och byggmetod.
 
Jo då, lite forskning på huset måste man ju göra! Orginalpantbreven finns kvar och andra papper på huset men inte just ritningarna. vi har dessutom efterhand fått reda på små saker om husets historia som är lite rolig att bevara.

Och det blir nog att anlita en byggnadssnickare.

Tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.