Har ett 50mm gult markrör som kommer upp i en sockel och sen upp precis brevid kommande regel i ytervägg. Skall dras en ekkj som skall vidare till en central ca15 m bort. Tanken är sen att dra de 15m i en 32mm slang. Men frågan är hur man löser övergången till markröret?

Sett att de finns färdiga övergångar från markrör men ingen av de jag pratat med kunde få tag i de.

Funderade först på en "spisdosa" heller dyl. Möjligen en teledosa. Problemet är dock att de inte är aktuellt med innerväggar i utrymmet i nuläget och att man iaf får göra någon egen lösning för att få ihop markrör med dosan. (Slangen går dock att få helt infälld iom två reglar i vinkel)

De tredje alternativet är helt enkelt att dra slangen direkt ner mot röret och försöka få till en egen övergång. Kabeln dras då i i förväg.

Låter de som ett bra förfarande?
 
Använd en centraldosa, den har alla varianter på stosar:

1420700p.jpg

http://elbutik.se/product.html/central/anslutningsdosa?category_id=1962

Kan nog vara lämpligt att i första hand göra en övergång från EKKJ till RK i dosan, i anadra hand avmantla EKKJ och bara dra de enskilda trådarna sista biten. Tvivlar på att det blir så lätt att få genom en EKKJ genom en 15m lång 32mm slang då slangen har en innerdiameter på runt 25-26mm och kabeln är runt 20-21mm och allt annat än flexibel
 
Kan man dra en avmantlad EKKJ överhuvudtaget, PEN ledaren består ju av metallstrumpan runt kabeln,
 
hempularen skrev:
Kan man dra en avmantlad EKKJ överhuvudtaget, PEN ledaren består ju av metallstrumpan runt kabeln,
Så sant, tänkte PEX som är en riktig femledare. Men oavsett så skulle det nog ses som en mycket märklig lösning och nog inte heller så lättdragen - en 6mm2 eller 10mm2 EK är inte direkt flexibel... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.