[Har även skrivit detta inlägg under Belysning]

Jag har en generell frågeställning gällande armaturval.

Funderar på att installera t.ex. Deltalights grid in trimless och zb (http://www.architonic.com/pmviw/grid-in-trimless-1-c30-delta-light-nv/1037772). Dessa finns för både 12V/G53 och 230V/GU10. Har inte hittat liknande LED armaturer. Säljaren påstår att det ännu inte finns mycket LED som ersätter dagens sortiment om man tänker in armaturen också, därför ar det i dagsläget bäst att satsa på 12V...

Vad anser ni att man bör satsa på för att bli "framtidssäker" för LED?
Jag kan tänka mig att köpa traditionella halogeninsatser/lampor till dessa armaturer idag för att senare byta till LED när det blir mognare (pris/livslängd/ljusstyrka/färg). Jag måste kunna dimra och vill helst inte byta den styrningen när man går över till LED.

Ska man satsa på 12V med de fördelarna det ger (hyffsat energisnålt och billigt/bra) eller ska man satsa på 230V med den enkelheten (men också nackdelar) det ger och som kanske är bättre lämpat för framtida LED-lösningar?

Kan någon råda mig innan jag investerar många tiotusentals kronor i belysningen... :S
 
Redigerat:
Om LED ska vara effektivt så kommer det troligen inte att kunna vara bakåtkompatibelt, den dagen du byter till LED så blir det troligen nya armaturer och ny styrteknik.

Ska LED bli billigt och driftsäkert så kommer man att bygga ihop ljuskällan med armaturen och bli en enda enhet.

E14, E27, GU10, G53 och allt annat kommer vi att få släppa, LED är en helt ny väg.

Protte

Det var ju inga små armaturer du funderar på 3x70W eller 3x100 Watt om jag tolkar "databladet" rätt. Måste ha bra takhöjd iaf.
 
Redigerat:
Köp med Gu10 (230V) är mitt råd, rekommenderar starkt Philips LED grejer, enligt mig lätt dom med mest styrka!!! kör själv såna i hallen (4st) LIITE dyra men vafan ;)
 
Philips 230v ledbulb ka Tom timmras med vanlig dimmer. Om man har minst 2 dvs. För annars understiger man dimmerns min. Last
 
Protte: Har ganska bra takhöjd, men kan hålla med om att det säkert blir väldigt starkt om man drar på max. Tanken är, som sagt var, att jag måste kunna dimra lamporna, jag vill ha möjligheten att dra på ordentligt om det så behövs.

Finns det några bra tumregler på hur mycket ljus man behöver per kvm för att det ska bli riktigt ljust respektive allmänupplyst och stämningsupplyst. Hittade en sida där man säger att kontor ska ha 150-200lux (lumen/kvm), där nämndes en tumregel på 10W/kvm (lysrörsljus). Håller du med?
 
spinout och Heinrich: Philips 230V LED med gu10? Är det denna ni tänker på: http://www.conrad.se/?article=573991 den ser ju jättestor ut...dock 45000 timmar och 7W

Hittade denna som alternativ från Osram: http://www.elot.se/product.html?product_id=14454
Lite mindre och "bara" 5W men framförallt var det bara 15000 timmar livslängd som låter väldigt lite...och hoppsan, nu såg jag att den inte var dimbar heller....

Tillverkarna är väldigt pigga på att ange hur många Watt deras produkter drar, men man skriver inte vad ljusstyrkan är, man utelämnar ju en av de viktigaste parametrarna, med tanke på teknikutvecklingen med LED är det ju svårt att veta vad 1W motsvarar i de mer mogna tekikerna... Hur ska jag veta vad 5W eller 7W ersätter...?
 
Yes det är den, finns även i mindre modeller (3w) måste säga att mina är lite svåra att dimra har testat lite olika dimrar, men det flimmrar väldigt gärna :S
Rekommenderar den starkt iaf!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.