Har några frågor om installation av ventilationsrör men hittar inte riktigt svar när jag söker i forumet. Hoppas ni kan svara eller peka mig till bra trådar.

Bygger en enplansvilla utan vind med lösullsisolering i tak. Mellan fackverket i takstolarna kommer från och tilluft att dras. I början kommer vi att använda frånluft och friskluftventiler i fönster men jag lägger också in tilluftkanaler för att nån gång i framtiden kunna koppla in FTX och stänga friskluftkanalerna om det blir för mycket kalldrag.

Nu undrar jag:

1. Vad är bästa sättet att fästa spirorören i takstolarna? Jag hade tänkt att fästa dem med spikband men är det ok att dra dem dikt an mot träregeln eller ska jag ha någon slag dämpning mellan rör och band/regel pga. vibrationer som kan orsaka ljud i stommen? Vad är bra att använda mellan isf?

2. Jag fick med isolering till tilluftskanalerna (strumpa med plast utanpå) eftersom jag kanske vill köra frikyla i framtiden. Hur gör jag med infästningen av rören kombinerat med isoleringen? Jag antar att spikbandet ska gå runt röret och inte utanpå isoleringen? I så fall ska jag kapa längder av isoleringsstrupan som är lika långa som avståndet mellan fästpunkterna och tejpa ihop struporna vid skarvarna och låta spikbandet sticka ut ur den tejpade fogen? Det kommer att bli svårt att få det tätt med takstolen så nära röret, det är nästan så man skulle ha röret "hänga fritt" från takstolen så den inte ligger mot träet?

3. Behöver jag isolerstrumpan på tilluften då rören kommer uteslutande dras i ett tjockt lager av isolering? Isoleringen ligger jfs "utomhus" eftersom det är i taket. Är det rörets isolering mot omkringliggande luft eller plaststrumpan i sig som är viktig, eller både och?

Tacksam för all hjälp jag kan få.
 
Hos mig ligger det mesta av rören på underarmen på takstolarna för att slippa isolera rören så mycket då jag har ca 600mm lösull. Spikbanden ligger utanpå kondensisoleringen i mitt fall. I de fall rören har hängts i överarmen är de nedpendlade mha spikband
Tilluften måste kondensisleras om du tänker dig frikyla.

Tänk på att om du ska ha ftx så ska rören vara isolerade med betydligt tjockare isolering än kondensisolering. Hos mig är tilluft och frånluft isolerade med 3x30mm där de går synligt på kallvinden.
Är det kostnaden som gör att du inte väljer ftx från början?
 
O
Jag är åxå nyfiken på varför du skippar att montera ftx direkt?
Borde inte bli någon jätteskillnad i den allmänna konkursen :)
 
Mattiaz skrev:
Är det kostnaden som gör att du inte väljer ftx från början?
Det är kostnaden till stor del. Grunden blev dyrare än tänkt och jag vill lägga lite krut på andra saker i huset och då måste det sparas nånstans. Rören har jag fått bra pris på och jobbet gör jag själv så det aggrigatet som är den stora kostnaden och den kan jag ju vänta med.

Då kanske det funkar att hänga rören i banden utanpå isoleringen, utan att jag styper åt och trycker ihop isoleringen?

Det borde väl räcka med isoleringen i strumpan då alla rör kommer att ligga inbäddade i den 500mm tjocka takisoleringen? Inga rör kommer att ligga synliga.
 
Hur mycket räknar du med att spara? Vilken ventilation har du räknat med i energiberäkningen till bygglovet?
 
Det är räknat på frånluft och friskluftsventiler som med bergvärme landar på energiklass B. Jag vet inte exakt hur många kWh jag skulle spara, utan det är mest tänkt för att undvika kalldrag med lägre energiåtgång som bonus.
 
Jag hade nog försökt få till ftx om det är möjligt. Tror du kommer ångra dig.

Som svar på din fråga så är det på min ritning angett min 180mm lösull alternativt 80mm lamellmatta som isolering.
 
Tack, det är en bra måttstock. Jag ska försöka hålla mig så lågt som möjligt i taket och borde kunna ligga minst 200mm från luftspalten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.