Hej jag har en fråga om det här fallet :

Hus byggt 95 med totalkostnad 1.2 milj vid anskaffning,
lån på hela beloppet.

Allt eftersom har fler inteckningar gjorts för att idag vara 1.9 milj kr.
Vid försäljning idag kan pris beräknas till 2.8 milj.

Räknas reavinst på 2.8 - 1.2 ?
Hur gör man med lån vid försäljning ? Dvs kan lånen lösas med försäljnings-summan
och hur beräknas reavinsten ?

Mitt antagande är att reavinst är 1.6 milj som ger 320 tusen i skatt.
Lösen av lån skulle ge 900 tusen kvar minus reavinstskatt 320 tusen = 580 tusen i nettovinst.
Kan det stämma ?

Är det bättre att köpare övertar lån än att lösa ?
 
Ser väl ut som du räknar rätt.

En intressant fråga är ju om du köper ett annat boende för pengarna? Då kan du få uppskov med reavinsten. Det innebär att du kan skjuta in hela vinsten i ett nytt boende, och betalar då skatten först den dag du säljer ut "slutgiltigt".

Reavinstskatten på 20% är villkorad av några villkor, bla. så måste du ha varit folkbokförd på fastigheten under viss tid, kan vara värt att kontrollera. I annat fall är skattesatsen 30%.

Det där med att köparen tar över lånen är idag ganska ovanligt (för typ 10 år sedan var det i praktiken obligatoriskt att ta över lånen). Idag gör man det bara om lånen är fördelaktiga. Om de inte är fördelaktiga, och kanske har bunden ränta så får du räkna med en kostnad i form av ränteskillnadsersättning till banken om du säger upp lånen.
 
Varför har du lånat mer och mer? Om det är för att du har gjort förbättrande ombyggnationer eller liknande så får du lägga till det till köpeskillingen och därmed minska din vinst.
 
Ja tack det räcker nog som svar. Att ta lån på hus utan att plöja in det lånade kapitalet i husförbättring brukar vara ett mönster förknippat med att leva på större fot än vad enbart löneinkomsterna annars skulle medge.  Det tricket kan man komma undan med om fastigheten under tiden ökar i värde, dvs ett förtida uttag av värdet. En del personer använder den möjligheten t ex för att finansiera bilinköp och liknande.

Att tänka på för en husägare i lånetankar,  och som syns i detta exempel, är att reavinst räknas på säljpris minus anskaffningsvärde.
Dvs någon som börjar låna upp så mkt på huset som banken är villig att låna ut
och som samtidigt har en ansenlig reavinst i bagaget kan råka i problem efter en försäljning om reavinstskatten är "större än nettovinsten efter att lånen lösts".
Sådana saker tar inte banken hänsyn till när de lånar ut eftersom säljarens ev skatteproblem infinner sig först efter att långivaren fått sina pengar.
 
gu123 skrev:
Att tänka på för en husägare i lånetankar, och som syns i detta exempel, är att reavinst räknas på säljpris minus anskaffningsvärde.
Dvs någon som börjar låna upp så mkt på huset som banken är villig att låna ut
och som samtidigt har en ansenlig reavinst i bagaget kan råka i problem efter en försäljning om reavinstskatten är "större än nettovinsten efter att lånen lösts".
Nettovinsten är just det man skattar på. Om du har köpt en bil och tagit lån för att finansiera den så förändrar ju det inte på något sätt vilken nettovinst du gör på husaffären. Jag tror inte att det är så många som tror att de kan sänka sin skatt på huset genom att köpa en bil.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.