Hej,

Vårt hus är från den tiden det inte fanns krav på jordade uttag annat än i badrum och kök, så majoriteten av våra uttag är ojordade. Däremot styr vi en del belysning med NEXA-brytare, sådana man sätter i uttagen.

Att det är fullt normalt att koppla in ojordade lampor (gamla, runda kontakten) i ojordade uttag är ju inget konstigt, men när NEXA-klossarna bara har ett uttag av jordad modell passar ju inte de gamla lamporna.

En lösning jag grubblar över är att byta den gamla lampsladden med ojordad plugg till en s.k. europlugg, då passar den i NEXA-klossen, som passar i det ojordade uttaget.

Jag förstår att den gamla lampan inte automagiskt blir dubbelisolerad bara för att jag byter plugg, och att det sitter en kloss med ett uttag av jordad modell i mitten betyder ju inte att något faktiskt är jordat då ingen skyddsjord finns någonstans. Lampan används fortfarande i den miljön den är designad för, men jag har en gnagande känsla över att ett av följande gäller:

1) Att byta pluggen bryter mot någon föreskrift
2) Att flytta lampan med ny plugg till ett jordat rum bryter mot någon föreskrift
3) All of the above

Vad gäller?
 
1. Ja
2. Skadan är redan skedd iom punkt.1
 
Som jag misstänkte då.

En följdfråga när jag ändå är igång - jag lär ju inte vara ensam i världen med det här problemet - hur har du/ni löst det alternativt skulle ha löst det?
 
Lämnat in för ombyggnad (iom att jag är "fackkunnig/har nödig kännedom" hade jag gjort det själv) om det går eller köpt nya armaturer.
 
Korrekt hade varit att använda Nexaprylar med ojordad kontakt, om det finns.
Men hur som helst är det en god ide att se över dom gamla lamporna, beroende på hur dom ser ut och hur gamla dom är. Även om de får användas i ett ojordat rum (som sällan verkligen är isolerade idag) så är det lite läskigt då dom kan vara strömförande sedan länge pga isolationsfel internt.
 
Även om Du jordar armaturerna, så höjs ju inte säkerheten, då man ändå använder dem i ojordade uttag. (Måhända om man samtidigt byter bort en dålig anslutningssladd...) Vill man höja säkerheten relativt billigt så ska man 1: Byta alla vägguttag till barnsäkra (MED djupa kontaktbrunnar). Och 2: Installera jordfelsbrytare i gruppcentralen.
 
Om du till slut bestämmer dig för att fuska så är det nog bättre att göra en "ful-adapter", 20-30cm sladd med jordad stickpropp och ojordat uttag, så är det åtminstone klart och tydligt för alla på vilket sätt det är fuskat.

Om du i alla fall byter kontakt på lamporna så är det nog bättre att montera på en jordad än en platt. Den jordade ser mer uppenbart "hempul" ut och risken att någon använder lampan på fel ställe är kanske åtminstone lite mindre än med en platt kontakt?
 
Lite Off Topic, men du antyder i första inlägget att du har ett uttag (jordat) i badrummet?

Uttag i badrum räcker inte att det skall vara jordat, det skall finnas en jordfelsbytare också, det har aldrig varit godkänt med uttag i badrum om det inte finns jordfelsbrytare. Undantaget är "rakapparatsuttag" som dels ger lägre spänning, dels har en inbyggd skyddstransformator så att de inte är spänningsförande mot jord.
 
hempularen -> När vi flyttade in fanns ingen JFB, det var bland det första vi fixade. Ännu mer off topic så visade det sig att den anslutna skyddsjordskabeln i badrumsuttaget inte gick längre än till kopplingsdosan en meter bort... Lyckligtvis var det en elektriker som var här i ett annat ärende som upptäckte det, och drog en jordsladd till centralen på stört.

yxis -> Helt klart värt att tänka på. Ful-adapter eller ombyggnad låter som de vettigaste alternativen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.