Hej!

Har nu ägnat ett antal timmar åt att få en nexa sändare och mottagare att fungera som de lovar.

Jag såg deras reklamfilm på sidan:

http://www.nexa.se/WBT-912-2-kanals-saendare.htm

Där ser man ca 0.30 in i filmen att han demonstrerar hur sändaren fungerar och när han trycker av och på så tänds och släcks lamporna ögonblickligen, utan någon fördröjning alls. Superbra, äntligen ett trådlöst relä som fungerar med vilken sorts brytare som helst (som den tråliga eljo connect som har värdelösa specialknappar och som dessutom är snordyra). Köpte dessa två produkter som man rekommenderar

http://www.nexa.se/CMR-100.htm
http://www.nexa.se/WBT-912-2-kanals-saendare.htm

Kopplade in dessa i en testrigg i garaget för att slippa göra ändringar i huset om det inte skulle fungera. Och besvikelsen var total när det vrkar omöjligt att få dessa två produkter att fungera korrekt.

Jag testade alla intällningar som går att göra, med både led, glödljus och lågenergilampor och oavsett vilken ljuskälla så släcks inte ljuset förrän efter en sekund. Alltså inte direkt som reklamen påvisar. Detta är ju helt värdelöst, för hur gör folk när de ska släcka en lampa och har kanske 6 knappar i en flerfacksram, jo man testar olika tills man finner den som släcker lampan. Och trycker man en brytare och lampan inte slocknar så tror man ju att det var fel knapp.

Är det någon som verkligen har fått detta att fungera? Det borde vara skitenkelt. Av, lampan släcks, på lampan tänds. Varför dessa fördröjningar? Jag vill ha ett helt vanligt relä!!!

Har mailat nexa och bett dem förklara sig.

Jag testade denna trådlösa sändaren för nåt år sen när den var ny, men då med CMR-100 och då var det en fördröjnng på ca 3 sekunder innan lampan släckdes, samt att de aldrig visade på att den ska släckas direkt. När jag såg deras film blev jag överlycklig, och tänkte att äntligen har de fått ordning på grejorna. Men tji fick jag.

Vi har flera ställen i huset där vi har tänkt komplettera med nya brytare till lampr och så, men har inte kunnat göra det pga att vi inte hittat något trådlöst som exakt kan kopiera en trådad brytares funktionalitet. Nu trodde vi att det äntligen hade kommit något.

/S
 
Jag har en WRR-1 ur Pro-serien och den reagerar ögonblickligen. Kan det ha att göra med att din mottagare har dimmerfunktion?
 
Maxikatten skrev:
Jag har en WRR-1 ur Pro-serien och den reagerar ögonblickligen. Kan det ha att göra med att din mottagare har dimmerfunktion?
Vet ej, i filmen rekommenderar de ju CMR-101 så det var den jag köpte. Vill INTE ha dimmerfunktionalitet, och det verkar inte finnas något sätt att stänga av denna. Dessutom, lamporna i filmen tänds och släcks direkt utan någon dimmer...

Avvaktar med spänning nexas svar. Alltså det är ju kul att de satsar på dimmerfunktionalitet, men det får ju inte förstöra övriga användningsfall...

/S
 
Fick svar från nexa, ett riktigt "goddag yxskaft"-svar... klistrar in det här om nån behöver ett gott skratt:
Det stämmer att det kan ta 1-1.5 sekund att släcka lampan. Det är ingen "vanlig" strömbrytare med kablar utan trådlöst vilket inte är fullt så snabbt som med kabel.
Det är så tekniken fungerar och det är således inget fel på produkten och ingen bugg eller inställning som påverkar någonting.


Vill du ha ett trådlöst system så kommer du åtminstone med den tekniken som finns idag inte att komma i från att det blir en viss fördröjning, det tar helt enkelt tid att skicka radiosignalerna.


Hade det handlat som ett par flera sekunders fördröjning så hade jag förstått din besvikelse, men att komma ner till 0 sekunder trådlöst är inte möjligt idag.


Har skickat ett svar och bett dem förklara sig, dels varför inga andra trådlösa system på marknaden uppför sig så här, samt att jag inte hur hur dum som helst gällande tiderna (en sekund är evigheter i dessa sammangang) samt hur de har fått det att fungera så bra i reklamfilmen. VI får se.

Mig veterligen är detta den enda produkt (förutom eljos connect som kostar multum ca 3000 kr för sändare + mottagare)) som gör att jag kan ha en sändare i valfri brytardosa. Alla andra system har egna sändarknappar som endast kan fungera fristående.
 
Redigerat:
Hej igen!

Fick följande svar från enxa då jag vänligt bad dem att redogör för vilka produkter de använder i sin demo-film och hur de såg på saken att de när man kopplar upp dem i "verkligheten" ger ett helt annat beteende/resultat.

Hej,

Som jag ser det så fungerar produkten som den ska. Det finns tyvärr ingenting vi eller du kan göra för att den ska uppnå dina önskemål.
Åter igen ett "goodag yxskaft"-svar som tydligt visar att de vare sig är intresserade eller ens förmögna att ge vidare info i ärendet. Min gissning är att antingen är filmen fejkad eller använder de en annan mottagare, men det är ju svårt att se då man inte ser hur de båda lamporna är inkopplade eller när de totalvägrar tala om vilken produkt som används. De rekommenderar i alla fall i filmen CMR-101 så det var den jag köpte. Och jag har inte sett något relä utan dimmerfunktionalitet i deras sortiment.

Trist inställning från nexa, produkterna kommer i alla fall att returneras till clas ohlsson med hänvisning till vilseledande marknadsföring. Hade verkligen hoppats på dessa produkter (jag gissar det är CMR-101 som spökar) men då de vägrar samarbeta så kommer vi tyvärr inte så mycket längre. Blir väl till att köpa eljo connect, såg att de hade kommit med en potentialfri sändare för valfri brytare, men den kostar ju runt 1300 kr. Och sen ett mottagarrelä för 1200 spänn så blir det genast dyrt. Nexas grejor kostade 470 spänn sammanlagt.

Förstår fortfarande inte hur nexa kan misslyckas med en så enkel sak som en fjärrstyrd brytare som fungerar on/off. De är ju kungar på trådlöst i övrigt, och detta måste ju vara det enklaste av användarfall innan man ens kommer in på detta med dimmers.

Nån annan får gärna testa/kommentera.
/S
 
Har nu snackat med Nexa, de idiotförklarade mig för att jag hänvisade till filmen som tydligen var en animation och inte visade något verkligt scenario. Har visat den för tre personer på jobbet och de höll inte med (för just den scenen i sovrummet).

Sen tycker nexa fortfarande att det är normalt med 1-3 sekunders fördröjning mellan sändare och mottagare. Jag har sysslat med elektronik och el i 20 år och hävdar fortfarande att det är galet lång tid i dessa sammanhang. Nåt mer fick jag tyvärr inte ut av dem, mer än att de beklagar att de inte kan hjälpa till ytterligare. Synd!!

Så vad gäller, är det eljos connect-serie som gäller?

http://www.elot.se/product.html?product_id=12207 och http://www.elot.se/product.html?product_id=15067

Nån som testat dessa? Jag har testat mottagaren med en "knappsändare" och det fungerar bra, bortsett från att grejorna är riktigt dyra, och att det verkar finnas ett "heavy duty" relä i pucken då det hörs ett tydligt "klick" i hela rummet när man manövererar den. Lite overkill kan man ju tycka... men det verkar inte finnas något annat. Nexa hänvisade också till deras knapp-sändare, men det är inte det jag är ute efter, utan en sändare som kan kopplas till vilken brytare som helst...

/S
 
Annars köpa andra mottagare och nexa knappar.

Jag kör med anslut mottagare (enda som jag fått fungera med led lister) och nexa knappar då de är snyggare.
så länge båda är programerbara och samma frekvens fungerar det
 
Är det sändaren eller mottagaren som orsakar fördröjningen?
 
Maxikatten skrev:
Är det sändaren eller mottagaren som orsakar fördröjningen?
Ja om jag det visste, jag har bara dessa produkter som jag kan testa på för tillfället. Enligt nexa är allt som det ska vara, och om de tycker 1-3 sekunders fördröjning för ett impulsrelä är okej så får det stå för dem. I morgon lämnar jag tillbaka dessa produkter till clas olsson, så det får nog bli att beställa eljo connect grejor, svindyrt, men vad gör man när det inte går att dra kabel... Jag har ingen lust att agera testare åt nexa på egen bekostnad.

/S
 
Om du inte behöver dimmerfunktion i dina mottagare kan du använda LCMR-1000. De släcks ögonblickligen eftersom de innehåller ett relä som klipper strömmen.
http://www.nexa.se/LCMR-1000-Relaemottagare.htm
CMR-100 innehåller elektronik som dimmar glödlampor och då tar det ett par sekunder innan mottagaren dimmar ner lampan så att det släcks. Det är inget fel på sändaren.
 
I detta fall är det sändaren som ger fördröjningen. Jag har samma modell av sändare och har samma fördröjning även om jag styr mottagare utan dimmer, med till/från relä. Styra samma mottagare via annan kontroll, KCT 510 tex. går ögonblickligt.

Att styra dimmermottagare är till och med värre med dessa sändare då Nexas dimmrar styrs av ett till och ett från vid lagom nivå, med dessa sändare måste man ha en känsla för hur är dimmnings nivån om ca 2 sekunder då sändaren tillslut skickar signalen.

Tittar man på lysdioden på sändaren ser det ut som att den skickar kommandot flera gånger, behövs förmodligen då mottagarna inte bekräftar kommandot, och mottagarna väntar med action tills sändaren slutar att tjata ...
 
Summa summarum: Använd inte nexa om du vill kunna replikera en trådad brytare trådlöst.

Alternativ? Är Eljo Connect det enda alternativet, eller finns det andra? Har kollat eltako men de har inte sändare som kan kopplas till valfri tryckknapp. Finns det andra lågprisalternativ, eller är nexa det enda? Runt 3000 spänn för att man glömde dra slang för en trådad brytare är ett högt pris att betala ;)

Billigare med import?

/S
 
R
Ja kör med deras trådlösa dimmer WTE-1 som passar i Schneiders fack och den reagerar direkt med dimmermottagare WMR 252
 
Då lånar jag tråden. Jag har köpt en CMR101 det står att de ska passa i befintliga dosor. I mitt fall så fattas jag några mm för att den ska få plats. Nu vet jag inte var jag ska placera den. Ska jag kanske byta ut den till en WMR252? Men du fungerar inte den att ha i dosan utan då ska den kopplas på stället där jag har haft en strömbrytare, då kan jag gömma den bakom dörrfoder kanske? Kommer det att fungera, eller måste jag ha en bef. strömbrytare inkopplad där också?? Har en sån strömbrytare för att ha det trådlöst. För att undvika den där fördröjningen ska jag då byta den till WTE-2?

Tack för hjälpen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.