kopplingsskiss.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej!
Skulle vilja fråga om råd för min LED installation.
Jag har 20 st 12W (4x3W) dimbara downlights. Alla downlights levererades med en tillhörande driver (MDH-TG0403600 primärt 100-240V, sekundärt 600mA +/-3%, 12-18V DC, Power 4x3W). Länk nedanför...
http://www.ebay.com/itm/12W-LED-Dow...?pt=AU_Lighting_Fans&var=&hash=item5f8093b8bb
Jag försöker använda dimmern som jag blev rekommenderad av denna eBay-butik att använda.
http://www.ebay.com/itm/LED-Dimmer-...?pt=AU_Building_Materials&hash=item19dcf4234c
Nu till mitt problem....
Jag får inte ens en enda lampa att reagera på dimning. Dessutom efter installationen har två lampor blinkat till vid några tillfällen och en av dessa lampor dog några timmar senare.
Vill tilläggas att jag har en NEXA WMR-3500 trådlös mottagare inkopplad först i kedjan.
http://www.nexa.se/wmr3500.htm
Efter NEXA mottagaren går fasen vidare till dimmern och nollan vidare till första LED lampan. Efter första LED lampan är resterande drivers/lampor parallellkopplade med ca. en meters mellanrum (på 230V sidan). Allt är kopplat på samma fas (10A) med 1.5 mm2 FKK kabel.
Har inte vågat köra mer på den här lösningen med oron att allt ska gå sönder!
Har skummat lite på forum och undrar om kabelarean kan vara ett problem eller det faktum att det är så många LED drivers (kapacitiva laster) på samma fas?

Bifogar skiss på kopplingsschema...

Tacksam för svar...

//Mikael
 
Kan inte se något fel i hastigheten. Det är rätt kopplat. Och dimmern rekommenderades av samma säljare om jag inte såg fel, så den borde passa ihop med lamporna. Den ligger annars närmast till hands att misstänka.

Du kan eventuellt granska märkningen på alla delar att spänningen etc stämmer med beskrivningen på ebay.

Annars blir det till att reklamera.
 
  • Gilla
Gunneras
  • Laddar…
kopplingsskiss ny.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tack så mycket Bo! :) Känns betryggande att höra.

Insåg att min kopplingsskiss var lite felaktig och skickar med en ny med det här svaret...men jag antar att skillnaden inte spelar någon roll.

Som sagt det var lite oroväckande att en LED lampa slocknade men förmodar att det var p.g.a. en dålig/måndags ex. driver.
Så då behöver jag hitta en vettig dimmer som fungerar för situationen.
Något tips på bra LED dimrar?
 
Jag har missat en viktig faktor här - dimensioneringen. Det finns en allmän rekommendation att lägga sig på ca 70 % av dimmerns märkeffekt. Det gäller när dimmern driver 230V glödljus eller en/två drivdon.

Men här har vi 230 V LED och 20 stycken (små) drivdon! Här säger experterna att man ska dimensionerna dimmern efter "motsvarande halogeneffekt", och då menar dom troligen ljusstyrkemässigt. Dvs 12W LED skulle motsvara ca 60W halogen.

12W är vad lysdioden i sig drar. Sedan tillkommer förluster i drivdonet. Dessa är troligen små, men många i ditt fall. All elektronik ger en strömrusning i framkanten av varje period, som kan vara hög pga lätt överdimensionerad omvandlare. Trots detta rekommenderas framkantsdimmer för LED och lågenergilampor... Det framgår inte tydligt vilken typ din dimmer är, men jag tolkar "thyristor" som framkant.

Dimring är en djungel då det saknas en standard. Man måste prova sig fram. T.ex philips har en guide där dom provat något 100-tal dimmers mot sina ledlampor och det är ingen upplyftande läsning då det ter sig helt slumpmässigt vad som fungerar ihop.

Så det uppenbara testet för din del är att prova max 5 lampor. Fungerar det så vet vi att du behöver spendera en massa mer pengar :) På vad kan jag inte hjälpa dig med av skälen ovan... Jag brukar rekommendera att låta butiken plocka ihop en kombination för då kan man gå tillbaka och klaga.
 
Redigerat:
Tack så mycket Bo,
Ska ge mig ut i djungeln och jaga Dimmer :)
Borde lösa sig förr eller senare.
 
[h=1]Hur väljer jag dimmer till min LED-lampa?[/h]Problemet med dimring av LED-lampor är att det ännu inte finns någon standard som entydigt definierar karakteristiken hos en LED-lampa. Detta medför att man inte på förhand kan veta exakt hur dimmerlasten ser ut. Vi på Schneider och även en del lamptillverkare (Philips, Osram) har därför testat att dimra olika typer och fabrikat av LED-lampor med olika dimmers och sammanställt detta i tabeller eller "lathundar".
Det finns några huvudsakliga typfall vid dimring av LED-lampor:
1) Direktdimring (230V)
2) Via konverter (som styrs med t.ex potentiometer 1-10V eller återfjädrande tryckknapp)
För ytterligare information eller hjälp med val av dimmer: Se vår Dimmerguide på nätet: http://documents.schneider-electric...C3C9C648813C4A852EAA79F45C01355F23F3FD8815FBA
Saknas någon lamptyp i Dimmerguiden: Ring respektive lamptillverkare eller Schneiders tekniska support; 0155-265400 eller ställ din fråga påteknisk.support@se.schneider-electric.com
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.