Hejsan,

Vi bor i souteränghus. Med entren på övervåningen.
Övervåningen blir väldigt varm på sommaren. Och nerevåningen kall på vintern. (Såklart)

Funderar på att installera luft-luft-värmepump med dubbla innerdelar. Utedelen placeras överlägset bäst på framsidan på övervåningen.
Sen en innerdel ovanför ytterdörren på övervåningen.
Och en på nerevåningen precis under.

Den på nerevåningen kommer inte att få något fall mot utedelen. Och den kommer sitta på en betongvägg som det är jord/berg bakom. Så det går inte att göra något hål för avrinning ut där.

Jag vet att man när man kör AC måste ha avrinning, för det blir såklart kondensvatten.

Men om man bara kör värme i den på nerevåningen (behöver inte köra AC på sommaren på den då det så svalt där nere redan). Kommer det ändå att komma kondensvatten även när man bara kör värme med den?
 
Nepp det blir inget kondensvatten från innerdelen när man kör värme. Kondensen bildas när varm luft kyls ner då kall luft inte kan bära lika mycket fukt som varm vilket gör att det kondenserar,

Dock verkar allas tips vara att köpa två separata LLVP istället för en med dubbla innerdelar.
 
A
det skall inte finnas någon seriös installatör som monterar en l/l innedel utan att ansluta dräneringen.
risken för att det blir fel tänkt längre fram är inte omöjligt, om man då av någon anledning råkar köra på kyla så är ju vatten läckan/skadan ett faktum.
 
SSSS skrev:
Nepp det blir inget kondensvatten från innerdelen när man kör värme. Kondensen bildas när varm luft kyls ner då kall luft inte kan bära lika mycket fukt som varm vilket gör att det kondenserar,

Dock verkar allas tips vara att köpa två separata LLVP istället för en med dubbla innerdelar.
Ja men det förstör hela utsidan av huset att ha två jävla kolosser där istället för en. :) Så nej tack. :p
 
Skulle helt klart köra två separata L/L.
Kan du inte ha utdelarna på olika ställen då?
Finns ju snygga sätt att bygga in dem.
IMG_2757.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det finns en variant på kondesnuppsamlare som jag sett monterade i butiker. En låda med gallerlock som vattnet droppar ner i samt en värmkabel som förångar kondensvattnet. Ingen vidare energieffektiv lösning men kanske en bra gardering mot att någon råkar slå på kyla. En annan variant är ett uppsamlingskärl med strömbrytare som helt enkelt stänger av värmepumpen om det kommer kondensvatten.

Något sätt att hantera ev kondensvatten bör du ha annars kommer någon förr eller snare göra fel med vattenskada som följd.

det är mindre effektivt att köra två innerdelar mot en ute del men efter beskrivningen så tänker du bara köra en inne del åt gången så det kanske inte är ett problem. Frågan är vad det kostar, blir det verkligen så mycket billigare?

Angående fulheten så tror jag att du kan utgå ifrån att en utedel är ca 1F (Fulenhet) ful medan två utedelar blir blir ca 1,5F. Detta eftersom den snygga fasaden redan är sabbad av en utedel så gör det inte så mycket om det tillkommer en till. De kanske går att montera på höjden så att de inte tar upp så mycket markyta.

Jag rekomenderar att sätta markstativ, framförallt om du har trästomme på huset. Annars är det stor risk att du får resonanser i hela väggen
 
A
När det gäller kondensvatten från inne delen
gör som man skall gör dvs montera en kondensvattenpump-
 
En multidel kostar runt 35000 kr. Överdelen ger svagare värme ca 2 grader. Du får 2 delar för bara några 1000 kr till.
Köp en kraftigare för bottenvåningen och låt värmen ledas uppåt. Det finns kraftigare värmeförflyttare för ca 4500 kr om du inte lyckas få upp värmen på enklare eller billigare sätt med en kraftigare fläkt. Om du inte prioriterar övervåningen för ac några veckor på sommaren. Kondensvattnet leds väl ut till utedelen så något separat uttag för kondensvatten behövs inte.

Däremot kan du ha fat hängande under utedelen som i sin tur leder bort kondensvatten. De går sedan att ansluta till befintligt stuprör med värmekabel hela vägen för att undvika ispropp. Montörer har dessa varianter.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.