Tvekar lite var den här frågan hör hemma, men tror det blir bäst här... Adm får väl flytta den annars.

Vi har i köket en gigantisk murstock. Den är ursprungligen uppförd runt 1800 med bl.a. en bakugn, men byggdes delvis om under tidigt 1900-tal då bakugnen sattes igen.

Tidigare ägare har målat den med något som liknar plastfärg, det lossnar i alla fall i flagor. Och vi har fått dra rör i den, vilket innebär att på ett par ställen har muraren knackat hål som han sedan satt igen med någo grovt material.

Nu vill vi fräscha upp den, jämna ut ytan och måla vit. Problemen är:

1. Vi vet inte om all den gamla färgen bör tas bort, eller hur man i så fall skulle göra detta.
2. Vi vet inte hur vi ska slipa/jämna ut det grova materialet som muraren la i när han drog rören.
3. Vi vet inte vilken färg man bör använda när man ska måla.

Eftersom vi kanske i framtiden vill (om möjligt) återställa hela spiskomplexet - öppna upp och reparera bakugnen, byta ut vedspisen mot en i gjutjärn och mura om kåpan - vill vi inte göra något nu som försvårar detta. Lägga på något material eller måla med någon färg som är svår att få bort t.ex.
 
  • Bilder div 044 liten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Att jämna ut murarens lagning är nog inte så lätt, om man inte tänker sig att putsa om hela skorstenen, vilket förmodligen är det korrekta och ordentliga sättet att göra det på. Eftersom ni inte var sugna på den stora lagningen nu, så är det väl bara att fylla i där det är hål och måla det i någon trevlig färg, för att ta tag i det stora när ni ska ta upp bakugnen och byta järnspis.

Men jag är ingen expert på detta ämne, se det som en åsikt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.