Hej! Undrar vad som gäller för fornminnen, typ stenmur? Tittat runt & sett en hel del gamla stenmurar. Kan dom dateras? Alla kan väl inte vara fornminnen?!? Kan man bygga om muren får stå kvar? etc..
 
En del kan dateras andra inte. Om din stenmur är forminne kan säkert länsatikvarien svara på. Är den R-märkt kan det bli problem att få bygga. Har för mig att det är 50 meter som gäller. Fornminnen är "allmän egendom" och skall kunna nås av alla.
Vid riktigt gamla stensättningar (murar) finns det ofta lämningar av hus innanför. För då byggde man murar för att "skydda" husen från djur och boskap och inte som på senare tid för att hålla boskapen på plats.
 
hmm.. trodde att dom gamla stensättningarna var markeringar var mark gränsen gick! Jet vet att bönderna förr samlade sten antingen i en hög eller som en stensättning när dom plogade åkern.
 
Går man riktigt långt tillbaka i tiden så var gränser för boende markägande inte så reglerat. Det var ett antal storherrar som ägde (och visste normalt inte vad dom ägde ;) ) Andra hade brukar rätt....
Att samla sten i högar eller murar vid brytande av ny mark för odling är betydligt senare än forntiden.

 
Ok! det förklarar en hel del. Brukade titta runt lite omkring delsjön & ängårdsbergen i gbg. Där brukar det finnas en hel del från brons åldern. Trodde att det var för att avgränsa marker etc. Oj så fel man kunde ha.. :)
 
PS. Skandinaviska bronsåldern ca 1000 fKr till 500 fKr.
Vanligaste "spåret" idag ute i naturen är gravsättningarna i form av runda stensättningar. Kan ha sänka i mitten. Storlek allt från ett par meter i diam och upp till riktigt stora. Lika så finns mängder med skålgropar/älvkvarnar dessa har dock inte med säkerhet kunna daterats tillbaka i tiden.
 
Jag tittar just på en tomt vars ena sida har en gammal stenmur. Denna mur är skyddad dvs den får inte rivas eller förstöras av nybygge. Muren är nog inte äldre än 100-150 år men hör till odlings-och kulturlandskapet. Hade muren legat inne i en skog skulle den troligen inte blivit skyddad. Just denna mur är troligen stenar från den uppodlade marken och muren fick två funktioner; att befria åkern från stenar och att hålla boskapen inhägnad (längre livslängd än trästängsel).

De flesta stenmurar som vi har idag är oftast inte äldre än från slutet av 1800-talet. Då kom de nya skiftesgränserna. Det ska framgå på nybyggnadskartan om en mur är skyddad och då placeras huset vid sidan av så det gäller att granska kartan  ;). Dessutom åligger det fastighetsägaren att hålla undan för sly & växtlighet som kan skada muren.
 
Bara en fråga om när en mur skyddas. Du skriver att om den legat i skogen skulle den troligvis inte vara skyddad!?! När blir något skyddat?
 
En liten rättelse, stenmurar i skogen är visst skyddade. Det finns väldigt strikta regler om att kulturlämningar i skogsmark ska skyddas vid skogsbruk. Föreställ er vilka problem det kan bli om man ska markbereda en skogsmark som är full med gamla odlingsrösen eller kolbottnar. Eller var man ska köra fram maskinen om det är mycket stenmurar...

/fd skotarföraren
 
ylven - javisst - men jag pratade inte om tusenåriga murar utan om stengärsgårdar från 1800-talet dvs inte fornminnen. Dessa stengärdsgårdar är ganska vanliga även inne i skogarna (nedlagda torp etc) men ligger de i odlingslandskapet är de skyddade. Är man osäker kan man kontakta länsstyrelsen som bollar 'en vidare.
 
Man får inte köra över en gammal husgrund till ett torp heller, även om det inte är så gammalt. Jag kunde bara inte räkna upp alla exempel. Så visst är det skyddat i skogen med!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.