I instruktionerna för Nexas 12 VDC-dimmer (MSPOT100RF), står det uttryckligen att styrkablage inte ska dras tillsammans med kraftkablage.

Men i instruktionerna för Nexas 230 VAC-dimmers/brytare (WMR-252, WMR-1000, WRR1) nämns inget om det. Är det okej att samförlägga dess styrkablage i samma VP-rör som fasen och nollan, förutsatt att stryrkablaget är tillräckligt isolerat?

Vad innebär i så fall tillräcklig isolerat, om styrkablaget ansluts mellan vanliga strömställare (specificerade för 10A 250V) och Nexa-puckarna (för mig okänd specifikation)? Räcker enkelisolerad FK? Är det troligt att en elektriker är villig att försöka dra dubbelisolerat styrkablaga i samma rör eller blir det för trångt?

Syftet skulle vara att placera Nexa-dimmern/brytaren nära lampan och dra styrkablaget till två stycken trapp-brytare, så det behövs ju tre ledare för styrkablaget till varje trappomkopplare, utöver vad som råkar finnas i samma befintliga VP-rör.
 
FK duger, för kravet är att isoleringen ska hålla för den högsta förekommande spänningen. Med två FK så blir det två enkla isoleringsskikt mellan systemen, vilket är lika med dubbel isolering. T.ex FK + EKKX går inte eftersom telefonkabeln, trots att det har en mantel, inte är godkänd för 230 V.

Sedan bör man beakta förväxlingsrisken med flera FK i samma rör tillhörande olika system, så det kan krävas noggrann uppmärkning. Busskabel för KNX nämns som ett alternativ, då den dels är avvikande, signallerar ett helt annat system och har en mantel (dock inte ledare) som tillåter samförläggning med FK.

Till sist kan Nexa ha andra skäl emot samförläggning, t.ex störningar.
 
  • Gilla
ulrikf
  • Laddar…
Tack Bo, för utförliga svar både i detta och i andra ämnen!
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.