Hej

Vill ha lite tips för att kunna lösa ett problem som jag har.

Ska förlägga någon form av kabel ca 90- 100 meter genom terräng/skog där det finns risk för översvämning.
Tanken är att få ner ström till stranden från huset utan att hela tiden dra en förlängningskabel med skarvar och elände.

Iden som jag har är en gummikabel i någon form av rör som grävs ner eller läggs på marken. Sen går upp på en stolpe vid stranden (till garanterad vattenfri nivå) där det kommer att sitta någon form av dosa/honkontakt så att man lätt kan ansluta elverktyg eller andra föremål med vanlig stickkontakt

Hela huset har jordfelsbrytare och denna tänkta kabel kommer att anslutas med en egen jordfelsbrytare.

Det är inte tänkt att den ska vara fast ansluten till elnätet utan ska kunna kopplas in vid huset på någon smart sätt så att man slipper trassel med sladdar m.m.

Riskerna är ju att under året så får man räkna med att den kan dränkas ca 2 ggr per år och risk för fallande träd och grenar under höststormarna utesluter luftledning.

Tips och ideer emottages tacksamt.
 
Du får inte gräva ner en gummikabel, dessa är tänkta till provisoriska installationer.
Alternativet är EKLK i rör eller EKKJ rakt i backen. Och sen när du ska gå upp på stolpen kan du förlägga kabeln i ett kabelskydd (U-profil) så den är skyddad mot mekanisk åverkan.

Tänk på att dimensionera kablen rätt, så den uppfyller utlösningvilkoret och inte har för stort spänningsfall.

Du måste ansluta kablen permanent, så sätt en lämplig strömbrytare/säkerhetsbrytare som du slår till när du ska använda uttagen i andra änden.
 
Redigerat:
Eller så köper du en hundrameters ring och gör en sladd utan skarvar, gör sedan en vinda som du kan linda upp den på när du inte ska använda sladden. Är det 230 volt du ska ha borde det funka med en 2,5 mm2 och 10A
 
Håller med Bloink.
 
bax skrev:
Håller med Bloink.
Samma här. Ska man ändå göra jobbet med att gräva, så är det inte mycket extra arbete eller pengar att göra en proper & säker installation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.