Hej!

Vi trodde att vi tänkt på det mesta i vår kalkyl, men icke. Klantigt kan tyckas men så är det nu.
I morgon säljer vi vårt hus. Vi hade ett bundet lån på strax över en miljon. Banken ringer nu och säger att det kostar 65000:- att lösa in det.
Har läst i tidgare trådar att det är så det går till så detta är tydligen inget som går att förhandla om?
Vi har i samma bank tagit lån på vår nyköpta tomt som vi ska bygga på- varför kan man inte flytta med det bundna lånet till vår tomt.?

Är det bara att betala och se ledsen ut eller vad kan vi göra?
 
man kan ju altid låta köparen ta över lånen om alal är med på det.. elelr har jag fel!
 
Men just nu kan det nästan inte löna sig alls att ta över ett lån eller? Kanske om man dealr med köparen, men i detta läget är det ju lite sent.
 
I vissa banker har det åtminstone gått att, mot en administrativ avgift om ca 1.500 kr, byta pant på lånet och därmed flytta med sig det till ett nytt boende. Annars är kostnaden för förtidsinlösen skillnaden mellan lånets räntesats och motsvarande statsobligattion + 1 %. Alltså, om räntan på lånet är 5 %, det är 5 år kvar av löptiden och vi leker med tanken att statsobligationsräntan på 5 år är 2,30 % samt att lånet är 1 MSEK, så blir RSE (ränteskillnadsersättning) 85.000 kr (skillnaden är 1,7 % per år, 17.000 kr under 5 år). Skillnaden 1,7 % är förstås verklig ränta 5 % minus obligationsräntan + 1 % ( 5 - 3,30).
 
Det är trist att du inte var medveten om detta så du får acceptera utgiften. Men ränteförlusten kan du ta upp i nästa års deklaration så det blir till slut inte så vansinnigt kostsamt för dig.
 
Är du säker på det? Åtminstonde för ca 10 år sedan så betraktade inte skatteverket en ränteskillnadsersättning som ränta, den var inte avdragsgill.

Men mycket kan ha hänt på 10 år.
 
Visst är den avdragsgill, den betraktas som en vanlig ränta. :)
 
Aline skrev:
Är det bara att betala och se ledsen ut eller vad kan vi göra?
Ni behöver inte vara ledsna. Det mesta av de 65000:- får ni ju tillbaka i form av lägre räntor framöver. Er nettokostnad för det hela bör vara väldigt låg.

/Hasse
 
Nanny Fine
Immobil skrev:
Visst är den avdragsgill, den betraktas som en vanlig ränta. :)
Precis - som en vanlig ränta! Inte som förlust. Ni talar om två olika saker.
För övrigt är jag övertygad om att du kan ta med dig lånet och byta säkerhet om du vill.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.