Hej!
Har precis grävt ner kabel för utebelysning och elektrikern jag pratade med som skulle hjälpa mig beskrev att han hade förgreningsdosor som klarade fukt och väta som gick att lägga i backen, lite "risky" tyckte jag men han försäkra mig om att det inte var några problem.

Dock så idag när jag prata med honom (han ska/skulle komma ikväll) så säger han att han hade fel och det bara var "skarvdosor".

Så nu har jag ett dilemma, jag har grävt allt klart och grävt igen så ni har jag 3st stora hål i gräsmattan där lamporna ska stå samt i varje hål (förutom det sista) så har jag 2st slang med kabel i.

Hur ska jag göra för att förgrena dessa? kabeln kan ju ligga i själva lampan så det är inga problem att ha den ovan mark.

Tyvärr sitter det ingen förgrening direkt i armaturen annars hade det löst mitt problem fint.

Har ni någon bra idé?

Så här ser lamporna ut och min tanke var att lägga förgreningen i själva armaturen.

http://www.jula.se/stolplykta-1-05-m-422216

Kanske kan dessa fungera? https://www.m.nu/vattentat-skarv-scotchlok-ur2-p-130.html får man dock plats med fler "tåtar" i den?


mvh
Patrik
 
Fiskögon som du länkar till används för att grena telefonkabel, inte kraftkabel (det står vilka kabeldimensioner det avser).

För att få något permanent vattentätt, används med fördel en gjutharts, dvs man fyller en "behållare" med harts, som stelnar och sedan är själva skarven för evigt omsluten av harts. http://www.proffsel.se/sv/kablar/kabelskarvar/combi-vattentat-kopplingsdosa-ip66.html plus http://elbutik.se/product.html/gjutharts?category_id=2120 Gör du så, kan du utan tvekan gräva ned skarven.
 
Jag hade helt klart föredragit att grena direkt i lampan. Kolla hur plintar osv ser ut. Det är ofta så att det går att ansluta två ledare per plint. Men det kräver lite känsla och omdöme. Annars så kanske man kan grena i armaturen/stolpen mha Wago el dyl. och dra en tråd vidare till armaturens plint, om det är svårt att få plats direkt i plinten.
 
Enligt bruxet sitter det en sockerbit, förmodligen ganska nära foten på lyktan. Men har du lyktorna hemma ser du enkelt om det finns plats. Skulle sockerbiten vara för klen för två kablar kanske den går att byta.

Annars har Jula skarvdosor för mark för 250 :-
http://www.jula.se/kopplingsdosa-for-nedgravning-402107
 
I första hand fördela i stolparna och i andra en gelskarv. Men det verkar vara en skum elektriker som inte klarar ordna material till dig, vem ska utföra jobbet, du eller han? Gjutharts är bra också bara man följer instruktionen och glöm inte läsa databladet då det är giftiga grejer.
 
Om jag var kund, då skulle jag faktiskt känna mig lite orolig när elektrikern har så pass begränsade kunskaper om ledningsskarvning av en klen kraftkabel. Nu pratar vi inte 240 mm2 Al kabel
 
Håller med Slugge, jag tror du ska ta och kolla "din" elektriker för jag tvivlar på att han är elektriker. Jag skulle i alla fall skarva i stolpen, en av fördelarna är att du kan felsöka inte om utan när du får nått problem.
 
Bo.Siltberg skrev:
Enligt bruxet sitter det en sockerbit, förmodligen ganska nära foten på lyktan.
Fast bruxet säger också: "Kabeln som används för installationen måste tåla höga temperaturer.". Detta tyder antagligen på att sockerbiten sitter nära lampan. Hur som helst krånglar det ju till det hela ytterligare. Antagligen är väl den kabel TS grävt ner inte av den typ som "klarar höga temperaturer". Markkabel som klara höga temperaturer känns lite udda men det kanske finns. Jag vet inte.

Bäst vore väl att dra upp bägge markkablarna en bit i "röret" och där skarva till en temperaturtålig kabel. Frågan är bara vilken typ av vettig skarv som ryms i röret. Lösa Wago eller liknande i en metallampa känns inget vidare tycker jag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.