Bor i ett gammal timmerhus från 188?. Huset vilar på hörnstenar av granit varav ena stenen är blott någon meter från byvägen. Ön som huset står på är mitt i en älv, mao är egentligen ön mest en stor sandansamling.

Vi har tidigare märkt att det verkar ostabilt omkring oss. Vid ett tillfälle plöjdes det ner en fiberkabel och när de var ca 35 meter från oss, skakade huset så porslinet i skåpen rasade. De fick avsluta och gräva på annat sätt ju närmare de kom. Och sen i höstas lade man på ny oljegrus på byvägen och när de körde med välten (med vibratorn på!) var det samma sak igen. Trodde huset skulle hoppa av sina stenar!

Nu har vår kommun kommit på att man skall bebygga denna ö ganska rejält (tusentals bostäder) och vi bekymrar oss för hur vårt hus skall tåla all byggtrafik mm kommer att pågå. Hur säkrar vi att vi inte får problem med grunden, att skorstens stocken spricker eller att kakelugnen får skador? Är kommunen på något sätt skyldig att besikta före byggandet eller göra markundersökningar som kollar stabilitet? Vi är ju ett helt område med mycket gamla gårdar som lär få problem.

Tips någon?
 
Kolla upp detaljplaneändringar och bygglovsansökningar, särskilt då miljökonsekvensbeskrivningarna. Prata också med handläggare på stadsbyggnadskontoret.
 
Jag hade en liknande situation för flera år sedan när det skulle anläggas en ny väg förbi vår fastighet.
Vi krävde då att huset skulle besiktas före och efter arbetet och att eventuella skador skulle ersättas av vägbyggaren (kommunen). Vi fick gehör för detta och även ersättning för ett fönster som skadades - så med det upplägget funkade det bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.