Inte precis varje dag man tar huslån så en nybörjares fråga till någon eventuell expert på området kommer här:

Hur bör man fördela lånen i rörligt och bundet och hur skall man dela upp det man vill ha bundet? ???

Vi har fått 3,55% på rörligt, 3,6% på 2-års bindningstid och 4,6% på 5-års bindningstid. Den rörliga räntan är alltså på den typen av "rörlig" som man kan binda direkt bara genom ett telefonsamtal.
 
Bra fråga Dougie!

Har man goda marginaler så man kan ta eventuella räntehöjningar, så kan man lämna hela lånet rörlig. Vi har inte riktig vågat, vi lånar 2,8 mil så vi har bundit 1,5 mil på tre lån och avvaktar lite med resten.
Tre lån för att 500000 lät som en fin rund summa och vi kan ta en ev räntehöjning när det gäller den summan (tänker på när det blir dags att lägga om). Vi har valt 1,2 och 4 år, och det blir sannolikt en halv mil till på 8år (vi är lite fega, som sagt). Tiderna är valda så att ALLA lån skall sammanfalla ung när vi beräknar ha betalat färdig på topplånet. Vi resonerar att även om räntorna blir högre vi har ett bättre förhandlinglägge med bara bottenlån.
I fall någon är intresserad: snitt räntorna sedan 990107 tills 040224 hos FSB ligger på 7,117 för 12 år, 6,345 för 5 år, 5,637 för 2 år och 5,148 för den rörliga.

C.
 
Tackar för svaren.

Tror det lutar åt 40% rörligt, 30% på 5 år och 30 % på 2 år.
Eventuellt binda om 2-årslånet till ett treårigt så att det slutar samtidigt som 5-årslånet.

Hoppas man kan sova nu då.

/Dougie
 
Om man läser trådar här verkar de flesta binda sina lån på 2-5 år.
Varför verkar man undvika längre tider som 8-12 år?
Sett på en 10-årsperiod måste ju en snittränta på 5,5% vara ganska bra? (bättre än man kan hoppas på med rörlig ränta de närmaste tio åren?)
Å andra sidan om man under ett par år kan ha ränta på 3,5% och lägga resten av pengarna på amorteringar kanske slutresultatet blir bättre ändå?

Vi kommer att låna drygt 2 milj närmaste veckorna och funderar mkt på hur man ska fördela bindningstiderna ???

Jag är lite tveksam inför 2-3 år, då det känns som om pendeln kan ha börjat svänga mot högre räntor då?
Funderar på att ta 40% rörlig/ettårig samt 60% 8-12årig. Eller är det helt galet?

 
För 5 år sen köpte vi ett hus och band då räntorna i olika tider. Varav ett var på 10 år eller nåt sånt. Efter ett år kom vi fram till att vi inte ville bo där och sålde huset och köpte ett annat. Jättekul att betala 30.000kr i kostnader för att lösa ut lånen.. Vi kommer inte göra om det. (Har redan sålt det andra huset också och håller på och bygger nytt. Det blir snart klart och vi funderar också mycket på det här med hur långa bindningstider vi ska ha..) Inte är det lätt inte... Tror vi kör en del rörligt och en del bundet på nåt under 5 år...

Hälsn.
Mariana
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.