Hej !

Vi har problem med fördelningen av kostnader för avlopp/vatten/fiber.
Gemensamhetsförening för tryckavlopp till kommunal ledning, gemensam brunn samt sjävfall från 4 hushåll till brunnen.
3 av hushållen skall ha kommunalt vatten och alla ska ha fiberslang, kruxet är att hushåll nr4 inte varit med på några möten och lantmätaren har fått stött på flera gånger för att få tillbaka papper mm och nu kommer dom och säger att dom vill ha kommunalt vatten också, vilket ej går då projektering tryckningen under väg (stora problem att komma under) bara drogs med rör för 3 hushåll.
Nu vill dom enbart betala 1/7 del av kostnaden, dom säger 3 vattenslangar + tryckslangen som dom har 1/4 del i.
ska vi ta med fiberslangen vilket dom glömt så ska dom betala 2/11 i sådana fall.
I lantmäteripappren så skall alla betala 1/4 av anläggningskostnaden

var och en betalar självfallsledningen till brunnen ej med i gemensamhetsanläggningen.

Vad är rättvis fördelning ?
 
Att de betalar en fjärdedel plus alla extra kostnader från ändringar i och med att de inte varit med från början. Eller så kan de få betala hundra procent av en egen anslutning.

Tycker jag i alla fall.
 
Göran.W
Är jobbet redan utfört redan så ska dom betala hela sin kostnad själv vilket är mest rättvist för ni ska ju inte betala någon merkostnad för att dom inte fått tummen ur arslet.
Lantmäteriet är väl dom som är lämpligast att prata med i detta fallet för dom kan nog stötta er och tala om för grannen vad som gäller.
 
Om de inte får vatten och vatten/avlopp/fiber kostar lika mycket är väl 2/11 rättvist? Eller är det någon skillnad när det är gemensamhetsgrej? De får ju inget vatten.

Edit: glöm detta. Allt ligger väl i samma rör?
 
Göran.W
Det var bara avloppet som var gemensamt som jag fattade det.
Så egentligen är dom väl inte alls med på någon gemensamhets grej mer än avloppet iom dom missade vatten och fiber tåget eller har jag missat något.
 
Alla får fiber!
Vi kör på 2/11 av rörläggningskostnaden samt 1/4 del på montage +eljobb av tryckbrunnen.
För samma sträcka fick blev priset 14000 resp 18000 för utan/ med vatten.
Tycker det är ok.
 
Det är väl så att det är viktigt att följa beslutet från lantmäteriet, oavsett om det kan uppfattas som orättvist. OM ni nu går med på en annan fördelning så kan det vara svårt att få grannen att överhuvudtaget betala någonting. Det är lantmäteriets uttaxering som är ett myndighetsbeslut som man får följa och gilla läget.

Det är lite samma sak med samfällighetsföreningar, där har lantmäteriet beslutat om andelstal och därmed om fördelningen av de gemensamma kostnaderna. Föreningen har ingen rätt att begära in avgifter enl. någon annan princip än det som myndigheten beslutat om. OM en samfällighetsförening beslutar att köra med en annan fördelning så blir styrelseledamöterna i princip personligen betalningsskyldiga för alla avvikelser från andelstalen i föreningen. En medlem kan då lugnt vägra betala efter någon annan princip.
 
Redigerat:
Göran.W
Förstår inte vad det bråkas om för det är ju snor billigt med 18 000 för vatten och fiber fast sen kommer det kanske på kostnaden till kommunen för anslutningen av vattnet men det är en annan historia.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.