Jag skulle behöva lite råd från er gällande ventilationen hemma hos mig. Jag har så kallat självdrag som säkert fungerade jättebra när oljepannan var kvar, men nu är det bergvärme som värmer huset och jag har börjat att byta vissa fönster till 3 glas och renovera andra 2 glas till energiglas så det börjar nog att bli mycket tätare än det var förr.

Som ni kan se på planlösningen så har jag ritat in vart jag har luftintag och även några fläktar.

Tänker att sätta in PAX Calima fläktar där det behövs, för att få ett kontinuerlig luftflöde. Besiktningsgubben som var och tittade på huset innan köpet tyckte att det skulle sitta en fläkt vid duschen på källarplan, (nummer 4). Så där tänkte jag sätta en. Och även byta ut fläkten i badrummet (A) på våningsplanet till en PAX Calima.
Men sedan så har jag svårt att bestämma mig. Tycker ni att jag ska sätta en PAX i WC på våningsplanet (B)? Och i tvättstugan i källaren (E)? På WC i källaren (D) känns det nog lite overkill med en PAX också, borde säkert bli lite krock med den andra som jag vill installera vid duschen?

Tänkte att sätta in luftintag i de två sovrummen på våningsplanen som saknar ventiler. Känns som att det kan vara en god ide. Efter det så kanske det räcker med luft in, Någon invändning? :) Ska bara öppna några av ventilerna som är stängda på källarplanet. Jag funderar dock på om inte den ventilen som är i bastun (nummer 3) ska få vara stängd med tanke på fläkten ?

Något som ni tycker att jag har missat? Det är verkligen inte lätt med ventilation.

Planritning över hus med markerade positioner för ventilation, luftintag och föreslagna platser för PAX fläktar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Planritning av källarplan med markerade föreslagna positioner för ventilation, fläktar och luftintag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag skulle sätta en frånluftsfäkt på skorstenen och utnyttja dom befintliga kanalerna för frånluften. Fläkten styrs sedan av en trafo för lämplig hastighet.
 
  • Gilla
exerg
  • Laddar…
Det låter ju som en smidig lösning men jag missade att skriva in det i planlösningen har en öppenspis i gillestugan som det eldas i väldigt sporadiskt men ändå ibland. Fungerar det ändå att sätta en frånluftsfläkt på skorstenen eller brinner den upp då?
 
Jag är ingen specialist på takfläktar men man sätter ju rökgasfläktar på skorstenar med dåligt drag så det kan inte vara nått problem. Annars kan man ju göra en "krona" där bara ventilationspiporna ansluter mot fläkten.
 
Tack för tipset. Jag ska ta och kolla upp det lite mer.
 
En pax calima ”friblåser” konstant 110m3/h vilket motsvarar ca 30l/s. BBR säger min 0,35l/s och m2. Enkel ”engineering” i detta ger oss att vi vill ha lite undertryck så lite mer frånluft än tillluft så beroende på hur många m2 du har så kan du ju sätta paxfläktar på lämpliga ställen tills du har något så där motsvarande den specen. Och så klart lämpliga tillluftsventiler i varje sovrum/kontor/vardagsrum.. en standard Fresh-ventil med 80cm diameter har 7-8 l/s kapacitet har jag för mig
 
Kan eventuellt vara något att titta lite på? Förstås dyrare än bara en fläkt, men bra styrning på fukt/CO2 och energieffektivare då den enbart går när det behövs. Lösningen är väl främst tänkt för just situationen äldre självdragshus http://www.healthyhomes.se/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.