Hej!

Är i färd med att bygga garage men är lite osäker på hur det är tänkt att man förankrar garaget i grunden.
Garaget ska ha en stomme av trä.
Är det rätt att efter att man gjutit borra och plugga för grova skruvar som man drar fast syllen med i grunden?
Eller bör man gjuta in något som t ex gängad stång då man gjuter?

Tacksam för tips

Mvh
Fredrik
 
Många brukar mura ett skift med leca först och lägga syllen på det för att förhindra röta. Men hur man fäster syllen i lecan kanske någon annan kan svara på?
 
Mikael_L
Att mura ett varv med LECA kan vara en utmärkt ide på just garage. Om du tror att du kommer tvätta bilar där eller slaska med vatten av ngn annan anledning (eller smältvatten från snöiga bilar) så finns ju alltid risken att vatten kommer att stå mot väggarna och då kan det bli röta ganska snabbt. Med ett välgjort fall eller i huvudsak torr verksamhet så kan man nog skippa det.

Annars kan syllen fästas på många vis, vanligt idag är att borra genom syll ner i plattan och fästa med expanderskruv. Gjuta fast gängad stång fungerar nog också, men verkar lite krångligt, du måste passa in hålen perfekt i syllen, och stången får inte luta.
På 80-talet sköt man väl rätt ofta fast syllen med ollonskottsdriven spikpistol och hårdmetallspikar. Andra forumister kan väl komma med fler ideer, även vad som är bäst för att fästa mot LECA.

Glöm inte att ha ett fuktskydd mellan syll och platta! Syllband, syllpapp, takpapp eller i värsta fall åtminstånde en remsa byggplast.
 
Syllen på lecan skråspikade jag i med 6". Två stycken jämte varandra som ett upp och nervänt V. Leca är så poröst att det är inga problem att spika i den.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.