Jag skulle behöva några tips om hur vi skulle kunna förändra vår halvfärdiga jordvärmeinstallation att ta med till vår installatör.

Planen var att värmepumpen skulle stå i en del av huset och därmed har jordvärmeslangen dragits så att ändarna finns i anslutning till det rummet. Nu har dock försäkringsbolaget satt ner foten och bestämt att pumpen inte får installeras där utan att omfattande (och med omfattande menar jag verkligen omfattande) förändringar i rummets konstruktion görs.

Det andra rummet som skulle kunna användas för installationen, en tvättstuga, finns på andra sidan huset. Detta innebär att slangen finns på helt fel sida huset nu.

Vad finns det för alternativ i ett sådant här läge? Vänta till våren och gräva vidare med förlängda slangar? Dra brinerör inomhus tvärs genom huset?

Så här i efterhand skulle vi givetvis ha kontrollerat med försäkringsbolaget tidigare men när tre olika rörisar inte har reagerat så gjorde inte vi det heller.
 
Vad är det för konstiga krav som försäkringbolaget kräver? Golvbrunn?

Ja brinerör synligt genom hela huset känndes inte riktigt bra. Vad har du för alternativ, kallvind, krypgrund eller som du nämner nedgrävt utomhus. Hur som helst måste du ju få till en väl fungerande skarv, men det är inget stort problem. Oavsett var du väljer att lägga rören, måste de troligen isoleras ordentligt, framförallt på en kallvind.
 
Nära huset borde det gå att gräva ned slangarna utan problem. Då marken närmast huset borde vara av dränerande sort så kan inte tjälen vara något större problem för en grävare. Håll er dock 2 meter ifrån husgrunden alt isolera slangarna hela vägen.
 
norrbottenstorpet skrev:
Vad är det för konstiga krav som försäkringbolaget kräver? Golvbrunn?
Eftersom värmepumpen sannolikt innehåller varmvattenberedare är det väl ganska smart av försäkringsbolagen att kräva golvbrunn.

Det är ju dessutom väldigt praktiskt med tanke på eventuellt läckage, tömning och framförallt avledning av vatten från säkerhetsventilen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.