Hallå där,

Hoppas vi kan få lite synpunkter på nedanstående...


Skadan
Vårt gamla badrum (~60-70-tal) pallade inte trycket för "modern" duschningsfrekvens. Det hade vi ju listat ut att den inte skulle göra men vi trodde att avskrapning av väggar och golv skulle vara nog tills vi får tid och pengar till bygge av nytt duschrum på annan plats i källaren.

På andra sidan, i hobbyrummet, hade vi vid inflyttningen fräschat upp med ny väggfärg; dvs någon plastvariant som vi fick oss rekommenderade och som uppenbarligen inte släptte igenom fukten. Det var mögelpåslaget där som gjorde att vi upptäckte skadan -> fukt genom kakelfogarna som sedan blev inlåst i väggarna.

Önskan
För ev försärkingspengar (lär väl inte bli så många med tanke på åldern på utrymmet) vill vi ju nu inte renovera det befintliga dusch/badutrymmet utan senare ta pengarna och lägga dem i den nya duschen.

Plan
1. Riva ner plastfärgen i hobbyrummet och kaklet i badrummet och låta väggen självtorka, ev med tillsats av extra värme och avfuktare

2. Fortsätta duscha i befintligt dushrum fast med plastskydd framför den nu "nakna" väggmuren. Plasten tas bort när duschningen klar så att torkningen kan fortsätta.

3. Dränering/isolering av grunden.

4. Bygga nytt duschrum under sommaren/hösten

Fråga
Funkar detta eller ska man ändå ta in Anticimex o grabbarna för urtorkningen? På de ställen där vi tagit bort kaklet ser ytan nu hyfsat torr ut men vi är osäkra på hur mycket vatten som är inuti väggarna...

/Håkan
 
Försäkringsbolagets inspektör har troligtvis en fuktmätare med sig, som han/hon håller mot väggen och kan säga om det är mycket eller lite fukt kvar. Om er höga duschningsfrekvens inte pågått under mer än några veckor/månader, torkar nog väggen ut ganska bra av sig själv.

Golv och väggar i källare skall inte beläggas med plastfärg eller plastmatta, utan enbart med sådana material som släpper igenom fukt (bortsett från duschrummet, alltså. Men bara i duschen, på andra sidan väggen skall vara genomsläppligt material). Den färghandlare som sade något annat, har helt fel.
 
Det var snabba puckar! Tackar!!

Charlie, känns som att en begagnad duschkabin vore ett mycket bra alternativ!! Tack...

Lilla vargen, vi har ju bott där sedan december 03, men fogarna började se dåliga ut för kanske två-tre månader sedan (varför vi inte reagerade då, tja hela boytan är under renovering, dvs iddes inte då -> ångrar oss nu). Besiktningsmannen ville bara säga att det helt klart var fukt i väggen och ville överlåta till Anticimex att göra en ordentlig mätning.

Att sköta upptorkningen av den murade väggen själv kan väl inte vara någon rocket science?! Speciellt då vi inte ska bygga upp något nytt där på ett tag utan kan låta det stå öppet in i väggen?!

Sen återstår ju att se hur kul man tycker det är att se murbruk o dyl i några månader.

Ny målning i källaren kommer att ske med kalk- eller linoljefärg.
 
Det finns alltid de som har det värre :p ...

Visst hittar vi saker i vårt kära gamla hus, men inte är det stora eller dyra grejjor och det känns ju onekligen rätt skönt. Så än så länge har vi haft tur men ta i trä!
 
Tjena SweHjo.

Vi kanske kan ordna ett litet lån av torken som står och brummar i källaren.... för på torsdag ska isoleringen bort från vår fuktskada... nåja, hör av dej.
 
Någon som har en uppfattning om vad man borde få i ersättning för ett vattenskadat badrum från sent sextiotal med badkar/dusch?


Tackar Fasting65 för ett numera torrt badrum! :D
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.