Hej,

Jag undrar vilka för & nackdelar med en hög värdering om man bortser från själva lånebiten. Alltså vad händer med t.ex. fastighets skatt, o.s.v. när det är dags för den biten om huset har fått en hög värdering?
 
värderingen har ingenting med fastighetsskatten att göra (tack o lov)
 
lajbanson skrev:
värderingen har ingenting med fastighetsskatten att göra (tack o lov)
Hur fastställs då taxeringsvärdet? Det ska väl motsvara 75% av marknadsvärdet, som jag då trodde baserades på värderingen... ???
 
Den värdering som du eller banken gör, är hemlig. Skattmasen känner inte till vilket värde ni kommer fram till. Men den person som gör värderingen känner å andra sidan till vad övriga hus i området är både taxerade till och vad de sålts för, de senaste åren och hur stort riv det är efter hus i området när de blir till salu. Hans värdering tar hänsyn till de sistnämnda faktorerna, inte bara byggkostnad eller materiell standard.
 
ser bara fördelar med hög värdering.......
 
Jonte skrev:
Hur fastställs då taxeringsvärdet? Det ska väl motsvara 75% av marknadsvärdet, som jag då trodde baserades på värderingen... ???

Du får en lång "lista" av skattemyndigheten där du ska sitta och kryssa i olika faktorer, dessa ger sedan poäng som ska ligga till grund för taxeringsvärdet.... Ofta så är taxeringsvärdet långt under marknadsvärdet, undantag för dom "finare kommunerna" där fastighetsskatten har tvingat många att flytta...

Kan avslöja att våran koja taxerades till mindre än hälften av värderingern... ;)
 
Poängen som är ihopräknade jämförs med verkliga försäljningar där försäljningspriset priset hämtas från lagfarten. På så sätt får man för varje område ett genomsnittligt förhållande mellan poängtal och pris som sedan används för att sätta taxeringsvärdena för området.

Taxeringsvärdena måste rimligen lida av tre olika typer av fel:

1. De är alltid ett steg efter i prisutvecklingen. Om priserna stiger så är taxeringsvärdena för låga och om priserna sjunker så är taxeringsvärdena för höga.

2. Poängbedömningen är naturligvis en förenkling av verkligheten som leder till felaktigheter för enskilda hus även om den säkert i genomsnitt leder till rätt bedömning.

3. Många husägare gör sina egna tolkningar/töjningar av reglerna vid fastighetstaxeringen :-/ ...ljuger om boyta, standard, etc. :-[ för att sänka sina taxeringsvärden. (Välj vilket som passar.) Vilket med automatik leder till att de som håller sig till regler, sanning och samvete med automatik får för höga taxeringsvärden och därför få betala för mycket i fastighetsskatt :'(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.