Har 3 st lamputtag i vardagsrummet, två stycken som vi använder som taklampor och sedan en över fönstret där vi brukar ha en hängande fönsterlampa eller julstjärna. Har inte använt uttaget över fönstret på ett tag, men skulle hänga upp en julstjärna där idag, men de fungerade inte, inget ljus.
Tog fram en multimeter och mätte spänningen till 138v. Släckte man dem andra två taklamporna blev de 186v. I dem andra två uttaget är de 230v. Finns 3 strömbryrare, en för varje lamputtag, innanför dörren till vardagsrummet.
Har aldrig använt lågenergilampa förut i fönstret, bara dem gamla lamporna. Så de kanske alltid varit låg spänning där utan att jag tänkt på de. Va kan de vara för fel, eller har dem gjort så med flit på något sätt så att fönsterlampa inte ska lysa så starkt?
 
Första frågan, lyser lamporna ändå - fast svagt?

Annars misstänker jag att det inte alls finns nån spänning där mer än det klassiska fenomenet som uppstår då man mäter högohmigt. Alltså, jag tror att någon tråd har lossnat.
 
Nej de lyser inte alls över fönstret..fast har bara testat med lågenergi..måste inte vissa ha 230v för att lysa överhuvudtaget? Kan va så att en kabel lossnat..ska kolla de imorn, kom precis till jobbet.
 
Vad är det för uttag du har? Jordade lamputtag - alltså 2 hål och 1 pinne? Tänkte ifall du hade kronuttag och kopplade mellan fel stift eller något annars...
 
Det är tre hål..men bara två är inkopplade, jag kollade så de va rätt hål och de var de.
Angående mätningen så skrev jag fel innan. Mätte spänningen vid strömbrytaren till 138v och vid lamputtaget var de bara 50v, men de är ju säkert ingenting där egentligen.
 
Var bara en kabel som lossnat från strömbrytaren :)
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.