Vi tänker sätta in fönster som går ner till golvet, ett parti som är 4 meter långt på ett ställe. Vi har inte golvvärme utan enbart väggelement. De beställda fönstren har energiglas, argon och varmkant med U-värde på 1,2 för hela konstruktionen. Då till frågan: Kommer våra element på motsatta väggen klara av att "hålla emot" kylan från fönstren, eller behöver vi inte oroa oss eftersom fönstren har så lågt U-värde. Säljaren tycker inte vi skall oroa oss. Han säger att vi bara behöver se till rummet som helhet, var elementen sitter spelar ingen roll - nära eller långt ifrån fönstren.

Finns det någon som har fönster till golv utan golvvärme som kan dela med sig av erfarenhet. Skall också säga att vi inte kommer att möblera precis i anslutning till fönstret, det blir en naturlig gång där till köket.

Hur har ni det hos er? Fryser ni? Drar det kallt?
 
Var i Sverige?

Våra fönster är 180 höga (ej ned till golvet, 130 breda), treglas med energiruta (hamnar på ca 1.2).
När det är 20 grader kallt ute så känner man definitivt av kylan. Inte så att det blir ngt ordentligt kallras men det känns tydligt när man står och tittar ut.
Vi har golvvärme och det är kanske mkt därför som det inte känns som ett kallras.
Försök att få en referens så ni kan fara och kolla på ngt liknande.

/Jögga
 
Vi har oxå bautafönster och visst känner man att det strålar kyla.
 
Vi bor söder om Göteborg och visst blir det -20 grader några dagar om året men de är ett fåtal. Och vi kommer som sagt inte möblera direkt vid fönstren. Så vad tror ni? Att man känner att det strålar kyla är ju inte nödvändigtvis samma som att det är obehagligt i resten av rummet? Jag vill ju undvika att halva rummet har 25 grader och andra halvan 15 grader varmt. Kan ni ge era teorier...
 
Kolla in vår hemsida så ser du. Visst känner man en skillnad då man går in i vår "glasbur", men flera grader är det inte.
 
Hej,

Till att börja med så börjar kallras vid en glasyttemperatur på +17C om rumstemperaturen är +20C. Det som händer är att värmen i rummet vill gå mot den kalla delen i rummet, dvs glasen. Därmed försvinner värmen ut ur rummet, då glasen och fönster konstruktionen leder värmen ut från rummet.

Att säljaren inte tycker ni ska oro er beror enbart på att han vill sälja glasen och att han vet att befintliga värmesystem inte kommer klara värmebehovet i rummet. Speciellt om elementen sitter i andra ändan av rummet och ni inte har någon golvvärme.

Var elementen sitter är helt avgörande vid så stora glaspartier, om dom inte sitter under glasen kommer det uppstå kallras oavsett vilket u-värde som finns på glasen. Dessutom kommer ni behöva arbeta med övertemperaturer i värmesystemen för att bibehålla inomhusklimatet när utomhusklimatet går under +5C. Oavsett u-värde på glasen. Om ni dessutiom har lågt u-värde på konstruktionen kommer ni få kondens och isbildning på glasen, vilket kanske inte är så roligt.

Det finns en lösning som heter Varma Glas, el-uppvärmda glas, som gör att kallras aldrig uppstår vid glasen. Glasen fungerar som en välisolerad yttervägg och inomhusklimatet kommer förbättras avsevärt. U-värde på sådana glas är 0,15 men det uppstår aldrig isbildning,kondens eller kallras då glasen är varma. Dessutom sänks energikostnaderna genom att inte arbeta med övertemperaturer i rummet. Lösningen innebär också att ni inte behöver värmekällor i närheten av glasen utan kommer klara er alldeles utmärkt med befintliga element.
 
Varma glas - det låter intressant. Och var hittar man mer info om detta? Har aldrig hört något om det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.