Hej

Har 12 st fönster på mitt hus. På ett av dem har understycket ruttnat (var så när vi flyttade in). Har ingen lust att byta fönster just nu då resten är ok.

Vet någon om det lönar sig att byte understrycke på fönstret från 60-talet och om det finns de som gör de?. Var får man tag på dem i Stockholm.

Eller går det kanske att hitta begagnade fönster?
 
Är det understycket på karmen eller understycket på bågen du vill byta?
Om det är bågen så är det bara att häkta av fönstret och ta med till en snickare.
Om det är karmen så är det lite mera komplicerat. Det bästa är om du tar dit en snickare som kan något om fönster för bedömning. Visst är det lönt att laga ett fönster från 60-talet!

Visst går det att hitta begagnade fönster. Kolla på Blocket. Men det är inte självklart att du hittar ett fönster med samma utseende och mått som dom fönster du har. Dessutom lär ett begagnat fönster också behöva åtgärdas vad gäller målning och kitt, så frågan är om du tjänar så mycket på det.
 
I
Visst går det att byta bara understycket på dina fönster. Frågan är om du avser karmen eller bågen? Om det är bågen gör du som Sommartorparn föreslår. Det är enklast även om det inte är det billigaste.

Är det karmen brukar ett byte föranledes av att understycket är rötskadat. Då brukar man få byta sidoposterna oxå, cirka en decimeter upp p.b.s. Och det är ingen nackdel eftersom sidoposter och karmunderstycket är sinkade i varandra. Därför svårt att få in understycket om man inte gör det.

Operationen är rätt enkel.
Införskaffa nytt virke i samma profil som de gamla. De är standardiserade i STP, som står för Svenska Träprofiler. (Åtminstone för 60-tals snickerier.)
Lyft sen av bågarna.
Plocka bort fönsterblecket.
Rita därefter av med vinkelhake en vågrät linje på båda sidoposterna att såga efter.
Såga med fogsvans så rakt som du kan.
Bryt loss understycke och bitarna av sidoposterna.
Kapa till nytt virke och sinka ihop sidopostbitarna med understycket. (Du ser hur det är gjort tidigare på de lossbrutna bitarna.)
Smörj (måla) minst undersida och baksida med grundfärg om du inte grundar runtom.
Borra i två 8 mm träplugg i sidoposterna, både i den fastsittande delen och de bitar som sitter fast i understycket. (Pluggen är 40 mm lång och ska in till hälften i vardera. Du har ställplats undertill som gör att om du sätter pluggen i sidostycksbitarna kan du peta in understycket och med trälim emellan på sidostycksbitarna lyfta in/upp det på plats.)
Limma dit understycket enl. ovan och sätt kilar/klotsar under ändträet på sidostyckena, så att understycket och sidoposterna står i spänn. (Klotsarna ska sitta kvar efteråt.)
Häng dit bågarna och kolla att du fått det rätt. Justera vid behov.
Låt härda ett dygn.
Montera tbx fönsterblecket.

Vill du ha ytterligare försäkring om att det kvarsittande virket (och det nya) inte ska röta vid fuktupptagning, kan du borra i några borpatroner i karmvirket.
_________________
Byggaren
 
  • Gilla
Alexthevet
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.