Vi har just köpt en tomt där det finns flera belastande servitut. Grannens vatten- och avloppsledningar är två av dessa servitut. Vi vet bara på ett ungefär hur sträckningen går över vår tomt, men risken är överhängande att de begränsar oss för mycket i placeringen av vårt eget hus. Är det helt uteslutet att bygga ovanpå dessa ledningar? Jag förstår att underhåll måste kunna utföras på något sätt. Det andra alternativet - att flytta på ledningarna, hur besvärligt (eller inte) kan man räkna med att det är? Gör en byggare det, eller en grävare, måste kommunen vara inblandad?
Någon med liknande erfarenhet? Tomten är av normalstorlek för en villa, ca 700 kvm, så det är inga jättelånga avstånd.
Tacksam för tips och hjälp!
 
Omöjligt att flytta är det inte, börja med att prata med grannen. Att få en grävare att flytta vatten- och avloppsrör är väl 1, max 2 dagars arbete, och under den tiden kanske grannen står utan fungerande vatten- och avlopp vilket man bör kompensera dem för. Erbjud dem t.ex. en hotellövernattning eller liknande som kompensation.
Kommunen kan bli inblandad för att stänga av och sätta på vattnet vid anslutningspunkten i tomtgräns.

Men du måste också kolla upp vilken typ av servitut det är, om det är platsbundet (dvs finns definierat i lantmäteriets kartor) så ska ni koppla in lantmäteriet också, så att de kan uppdatera servitutets plats. Det kan säkert också kosta en slant.

Att bygga över (eller mycket nära) ledningarna kan som sagt vara vanskligt den dagen rören ska grävas upp uch bytas. Det finns de som löst det genom att frilägga rören, bygga en kulvert över/kring dem, och sedan återfyllt och byggt sitt hus ovanpå. Då kan man sedan underhålla rören mha kulverten.
 
Tack för utförligt svar! Kan man räkna med att rören ligger ca 1 m ned (Göteborg), om vi skulle ta och gräva lite själva för att lokalisera sträckningen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.