Är det svårt att flytta fönster till ny plats?

Orsaken är den att vi funderar på att bygga om lite och måste då flytta en del fönster. T e x måste nya hål tas upp i vägg där sedan fönster skall monteras osv. Fixar man detta själv under förutsättning att man är skapligt händig? Och hur isåfall? Tar man bara ut karmens byggmått och kör igång tigersågen eller? Är det inte risk att väggen är "bärande" eller sånt? Vad och hur gör man då?

Många frågor men ack så viktiga om man vill spara in på lite slantar. Kan ju annars leja hela kalaset men det blir så fasligt dyrt eftersom vi ska leja själva utbyggnaden också. Eller rättare sagt inbyggnaden. Vi har en altan som är idag inbyggd under befintlig takkonstruktion i vinkeln på huset kan man säga. Denna tänkte vi nyttja till nytt rum på ca 15 kvm. Exteriört blir det minsta ingreppet på huset. Visserligen får ny altan anläggas men ändå.

Vad tror ni förrästen att det kan kosta att leja för uppförandet av grund och 2 nya bärande ytterväggar samt isolerat golv och tak? Tänkte göra allt inre själva.
 
Att flytta fönster kan vara olika lätt beroende på hur huset är byggt.

Är det en regelstomme (modern kåk) så får du lov att ta bort gipsskivor från insidan eller panelen på utsidan där det nya fönstret ska sitta. Detta för att kunna växla av den/de stående reglar som ska kapas.
Bilden nedan visar ett smalt fönster i vår nya regelstomme. Där har vi kapat en stående regel och kraften förs ut till de stående reglarna brevid fönstret med hjälp av den horisontella regeln ovan fönstret.
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/juli/web_stomme2/IMG_1537.jpg

Är huset av sten så har jag ingen aning.

Är huset äldre, stående plankvägg, så är det i princip bara att såga, men ovan det nya fönstret ska en överliggare fördela ut kraften till brevid nya fönstret från de plank du sågar av. Bilden nedan visar förvisso en innervägg, men våra ytterväggar ser ungefär likadana ut. Jag har sågat till en överliggare som fördelar kraften som finns ovan dörrhålet till de stående reglarna på varsin sida om dörrhålet.
http://www.fasting65.se/byggdagbok/dagboken/november/2003-11-10/web/IMG_2182.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.