Hej!

Vi har kommit fram till att vi behöver flytta väggen mellan entré och kök ca 30 cm mot köket för att få plats med vanliga garderober från IKEA där. Nu är det som mest 40 cm "djupt" mellan väggen och ytterdörren vilket gör att endast en hatthylla eller IKEAs grunda garderober får plats, och vi har snabbt insett att dessa inte på långa vägar räcker till den förvaring vi behöver då vi väntar tillökning.

Huset är en Smålandsvilla från 2006, och som jag har hört från andra som har flyttat innerväggar är att det är kopiöst med spik både i övre och undre regeln. Dessutom kommer det ner el från innertaket som går via en dosa i denna vägg vidare i huset. Det finns dessutom golvvärme i entrén och termostat och givare finns också i denna vägg. Entrégolvet har också klinkers (det finns plattor sparade).

Frågorna är väl som följer:

1) Efter vi har knackat bort gipset och frigjort all el, hur demolerar vi på bästa sätt väggen utan att förstöra för mycket av golv och tak? Tydligen sitter det med ca 40 spik uppe och nere, och hur kapas dessa på bästa sätt? Är det enklast att med kofot bara bräcka bort? Och sen spackla och måla de delar av taket som inte går att rädda? Innertaket är målat takgips.

2) Väggen sticker ut utanför klinkersen ca 2 dm. När väggen flyttas kommer det att bli en lucka i parketten där den gamla innerväggen har varit. Hur lägger man på bästa sätt igen denna mer eller mindre osynligt?


Om man hade anlitat en snickarfirma (en gubbe) hur lång tid hade de behövt på sig för att ta bort gamla väggen och bygga upp och gipsa en ny vägg? Räcker en dag? Förutsatt att all el är bortkopplad.

Tack på förhand
S
 
Spikarna går säkert lätt att såga bort med en multimaskin eller en tigersåg samt bända med ett koben. Så länge det inte är en bärande vägg är det väl bara att sätta igång. hålet i parketten går nog att klura ut när man ser det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.