Hej,
Undrar om det är någon konstruktör eller annan som har koll på bärande väggar här på byggahus? Behöver göra om planlösningen på ovanvåningen i vårat 30-talshus som innebär att en bärande kattvindsvägg behöver försvinna.

Originalritning, så här byggdes huset på 30-talet
Arkitektoniska ritningar, husplaner, fasader, sektion, två våningar, skala markerad, ingen färg, detaljerad design, takkammare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så här ser det ut idag, en vägg på nedervåningen är borttagen och en balk är uppsatt med stolpar på varje sida. samt att öppningen i en vägg har breddats. På ovanvåningen har en halv kattvindsvägg tagits bort men ingen av växling vad vi kan se.
Arkitektoniska ritningar av ett hus, inkluderar planlösningar och fasader. Skala och dimensioner angivna, vissa ändringar noterade.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så här vill vi bygga om, den vita "väggen" är kattvindsväggen där den står idag som vi vill ta bort, antingen genom en limträbalk eller om det går att lösa genom att man gör den nya väggen mellan rummen till den bärande väggen istället, alltså som att man flyttar in kattvindsväggen?

Kattvindsväggen är idag uppbyggd med spåntade träväggar 120x20 virke ungefär, väggen är ca 4 meter lång och det finns 2 reglar i väggen som sitter 165cm in från ytterväggen och sedan med 70cm mellanrum. ovanpå dessa ligger det en regel som är cirka 150x50 är infälld i yttervägg och väggen på motsatt sida. Vid ytterväggen och mot väggen på motsatt sida är en dörröppning i kattvindsväggen så själva plankväggen är ca 2,5 meter på mitten.
Detaljerad planritning av en lägenhet med möbler, måttangivelser och utformning av rummen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Någon som har tips om bästa lösning, är det en limträbalk som bör ersätta kattvindsväggen eller skulle det gå att förskjuta den och låta den nya innerväggen bli en bärande vägg?
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.